Op 16 december protesteerden een aantal tegenstanders van de luchthaven nog aan het Nederlands-Limburgse provinciehuis. ©  AFP

Maastricht Aachen Airport mag tot 2025 openblijven zonder regelgevend kader

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot en met 31 december 2024 open blijven, ook al is er voor de Nederlandse luchthaven nabij de Belgische grens nog geen luchthavenbesluit genomen. Dat heeft de Nederlandse Raad van State woensdag bepaald.

aofoBron: BELGA

De Raad deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Stichting Geen Uitbreiding Vliegveld Beek en een inwoner die bij het vliegveld woont. Zij wezen er volgens de Raad terecht op dat het volgens de luchtvaartwet verboden is om een burgerluchthaven in bedrijf te hebben zonder luchthavenbesluit of luchthavenregeling. Voor MAA is zo’n besluit nog steeds niet vastgesteld. Een luchthavenbesluit bepaalt in Nederland bijvoorbeeld hoe groot het luchthavengebied is, hoe vaak er gevlogen kan worden en welke activiteiten zijn toegestaan.

Wel geldt er een tijdelijke regeling, maar die biedt volgens de stichting en inwoner te weinig bescherming aan omwonenden. De Raad stelt stichting en inwoner in het gelijk, wat dat betreft. Daarom moet de regering uiterlijk 31 december 2024 een luchthavenbesluit voor MAA bekendmaken. Lukt de regering dat niet bijtijds, dan geldt voor elke dag dat het besluit te laat komt, een dwangsom van 1.000 euro met een maximum van 150.000 euro.

De klagers hadden de Raad ook gevraagd om een voorlopige voorziening voor de geluidsoverlast door taxiënde en proefdraaiende vliegtuigen. Maar zo’n voorziening gaat de Raad naar eigen zeggen te ver. Daarbij overweegt de Raad dat dit verzoek niets van doen heeft met de procedure rond het ontbreken van het luchthavenbesluit. “Een inhoudelijk geschil over het toestaan van activiteiten op luchthaven Maastricht en de gevolgen daarvan voor omwonenden, is in deze zaak niet aan de orde”, aldus de Raad in de uitspraak.

©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer