©  luc daelemans

Meryame Kitir (Vooruit) over haar ontslag als minister: “Mijn excuses als ik mensen ongewild gekwetst heb”

Meryame Kitir (Vooruit) komt in een Facebookbericht terug op haar ontslag als minister. Ze bedankt al haar collega’s en de organisaties waarmee ze samenwerkte als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Maar ze erkent ook dat “het met vallen en opstaan” was. “Mijn excuses als ik mensen ongewild tijdens dat proces gekwetst heb.”

Hannes Heynderickx

De socialisten van Vooruit kwamen zaterdag met een opvallende personeelswissel in de federale regering. De Limburgse Meryame Kitir, die al twee maanden thuis zat vanwege mentale problemen, zet definitief een stap opzij. Ze wordt als minister van Ontwikkelingssamenwerking vervangen door oudgediende Caroline Gennez. Kitir blikt nu in een Facebookpost terug op dat ontslag.

“Totaal nieuwe wereld”

“De diplomatieke wereld was een totaal nieuwe wereld die ik moest ontdekken. Het was met vallen en opstaan”, schrijft ze. Een van de voornaamste redenen van haar stap opzij is de toxische werksfeer die er op haar kabinet was ontstaan. Verschillende medewerkers trokken in de loop van de legislatuur de deur van het kabinet achter zich dicht. Anderen trokken aan de alarmbel bij Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die twee maanden geleden vroeg aan Kitir om tijdelijk op te stappen.

Een psycholoog heeft intussen een psychosociaal onderzoek uitgevoerd bij de kabinetsmedewerkers. Die kwam tot de conclusie dat de “werkrelatie tussen Kitir en haar kabinet onherstelbaar is”. Opvallend genoeg bedankt Kitir die kabinetards wel in haar afscheidsbericht. “Dank je wel aan alle collega’s en organisaties waar ik mee heb mogen samen werken. Het zijn er te veel om op te sommen. Dankbaar ook aan mijn collega’s in het kabinet.” Maar ze biedt hen ook haar excuses aan. “Ik ben veel gegroeid en ik ben nog aan het groeien in mijn leiderschap. Mijn excuses als ik mensen ongewild tijdens dat proces gekwetst heb”, schrijft ze.

Terug naar het parlement

Kitir keert nu terug naar het parlement, waar ze tot aan de start van Vivaldi fractieleidster was voor de socialisten. “Met de twee voeten in het leven blijven staan en opkomen voor de mensen is en blijft mijn passie. En dat zal ook mijn drive zijn in het parlement. De afgelopen twee jaar zijn zeer leerrijk en boeiend geweest voor mij. Wat een ongelofelijke trip.” Kitir zegt verder “alles even op een rijtje te zetten en dan weer recht te staan”. “Net zoals de mensen mij geleerd hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer