Meryame Kitir (Vooruit) stopt als minister in federale regering, Caroline Gennez legt straks eed af

Genk/Brussel -

Caroline Gennez vervangt Meryame Kitir als minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. De Genkse politica keert niet meer terug als minister. Daarover is vanmorgen overlegd met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en vice-premier Frank Vandenbroucke.

Yves Lambrix

Meryame Kitir was sinds midden oktober met ziekteverlof. Ze zal niet terugkeren als minister. “Deze moeilijke beslissing is nodig in het belang van het mentale welzijn van haar medewerkers en haarzelf”, luidt het persbericht. “Een onderzoek naar het psychosociaal welzijn op het kabinet toonde aan dat het in de huidige omstandigheden niet mogelijk is de werkrelaties te herstellen. Over dit psychosociaal onderzoek zal verder niet gecommuniceerd worden, om evidente privacyredenen en in het belang van het mentaal welzijn van alle betrokkenen.”

“Eens ze volledig hersteld is, zal Meryame terugkeren naar de Kamer. Daar zal ze met haar ervaring en expertise de Vooruit-fractie versterken.”

Caroline Gennez legt om 18.30 uur bij de koning de eed af als nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. “Caroline heeft de nodige ervaring om deze departementen met onmiddellijke ingang deskundig te leiden”, meldt Vooruit nog. “Samen met Frank (Vandenbroucke, nvdr.) zal ze in de federale regering de stem van Vooruit vertolken en hard werken om de socialistische verwezenlijkingen op het vlak van koopkracht, zorg en klimaat te versterken.”

Gennez was van 2001 tot 2003 gemeenteraadslid in Sint-Truiden, in 2003 was ze er ook even schepen. Nadien verhuisde ze naar Mechelen. Van 2007 tot 2011 was de Truiense voorzitter van sp.a, zoals Vooruit toen nog heette.

De Mechelaar Thijs Verbeurgt (39) vervangt Caroline Gennez als Vlaams Parlementslid voor Vooruit. Hij startte als expert onderwijs op de studiedienst van de partij. Sinds enkele jaren is hij fractiesecretaris voor Vooruit in het Vlaams Parlement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer