Voetbalbond zoekt Martinez 2.0: dit zijn de negen eigenschappen die onze nieuwe bondscoach móét hebben

De voetbalbond heeft zijn vacature voor de bondscoach uitgeschreven.Gegadigden hebben de tijd tot 10 januari om hun CV op te sturen. De kans dat het een trainer uit de Belgische competitie wordt, is nul. Een buitenlander lijkt het meeste kans te maken.

Ludo VandewalleBron: BELGA

Er zijn al veel kandidaturen op de bond binnengekomen, maar er werd besloten toch een vacature te plaatsen. Zo ging het in 2016 met de opvolger van Marc Wilmots ook en zo kwam men bij Roberto Martinez terecht. Opvallend: de vereisten voor een nieuwe bondscoach zijn in vergelijking met zes jaar geleden nauwelijks gewijzigd. De nieuwe coach van de Rode Duivels moet immers:

- fulltime beschikbaar en resoluut ambitieus zijn

- de nodige internationale ervaring op topniveau hebben

- over tactische kennis en inzichten en de juiste persoonlijke skills beschikken

- een serial winner zijn met ervaring in het managen van topspelers

- weten hoe hij moet inzetten op het creëren van een hechte groep

- jonge spelers kunnen integreren

- een tactisch expert zijn die zijn keuzes ondersteunt met data, technologie en objectieve parameters

- weten hoe prijzen te pakken in topcompetities

- een ambassadeur voor het Belgisch voetbal zijn

In vergelijking met 2016 is alleen de vereiste ‘sterke en open communicator’ weggevallen. Met andere woorden: men zoekt een Roberto Martinez 2.0. Althans, de Roberto Martinez van de eerste vier jaar van zijn zes jaar bondscoachschap.

“We blijven bijzonder ambitieus”

“We hebben met de Taskforce de voorbije dagen uitgebreid de tijd genomen om de sportieve situatie te evalueren”, vertelt Peter Bossaert, de CEO van de Belgische voetbalbond. “We zitten unaniem op dezelfde lijn en blijven bijzonder ambitieus. We geloven sterk in deze generatie voetballers. De KBVB gaat nu enerzijds op zoek naar een nieuwe topcoach die ons naar nieuwe successen moet leiden. Anderzijds zal het technisch hart in de toekomst door een duo geleid worden en versterkt met een zuiver voetbalprofiel met internationale ervaring op topniveau.”

©  BELGA

Vanhaezebrouck geschrapt

Het is ook duidelijk dat men met de vereiste van ‘de nodige internationale ervaring’ en ‘prijzen pakken in topcompetities’ niet bij een trainer uit de Jupiler Pro League zal terechtkomen. De naam van Hein Vanhaezebrouck mag in deze al geschrapt worden. Ook Michel Preud’homme heeft als trainer nooit in een topcompetitie gewerkt, tenzij je de Nederlandse eredivisie een topcompetitie zou noemen. Hetzelfde geldt voor Frank Vercauteren, op een interim van drie maanden na bij het Portugese Sporting Lissabon. Preud’homme was wel vijf jaar doelman van Benfica in de Portugese competitie. Philippe Clement, Vincent Kompany en Thierry Henry werk(t)en wel al in topcompetities.

©  AFP

Het is evenwel duidelijk dat de Taskforce met CEO Peter Bossaert, bestuursleden Sven Jaecques en Pierre Locht en extern adviseur Bart Verhaeghe de kandidaturen gaat afwachten alvorens een echte zoektocht te beginnen. Dat zal dus niet voor 10 januari zijn, de laatste dag dat de sollicitaties mogen worden ingestuurd.

Technisch directeur

De KBVB gaat ook nog op zoek naar een Sports Director Elite Football die naast de Operational Director Football Jelle Schelstraete zal werken. Ook hier zoekt men iemand met internationale ervaring op topniveau. Ook deze sollicitatie moet voor 10 januari op de bond belanden.