©  INBO

Welkom Wolf boos op minister Lydia Peeters nadat opnieuw wolf is doodgereden: “Schuldig verzuim”

Hechtel-Eksel -

De wolf die zondagochtend dood werd gevonden op de Noord-Zuidverbinding in Hechtel is waarschijnlijk een vrouwtje dat dit jaar werd geboren. Intussen kondigt Welkom Wolf vzw aan dat er deze week een brief richting kabinet Peeters vertrekt. “En als de minister niets doet om de wolven tegen het moordende verkeer te beschermen, stappen we naar de rechter”, zegt Jan Loos.

Mireille Maes

Het wijfje is de eerste wolf die dit jaar in Vlaanderen stierf in het verkeer. Het dier werd zondagochtend aangereden op de drukke Noord-Zuidverbinding in Hechtel-Eksel. Het kadaver werd in de loop van de ochtend gezien. Een boswachter van Natuur en Bos ging het ophalen en bracht het naar de werkplaats. Het werd door mensen van het INBO opgehaald. In hun labo gaat een autopsie gebeuren. Daar wordt onder meer het DNA van wat er al beschikbaar is van de Limburgse roedel vergeleken met het DNA van dit dier om de identiteit te bepalen.

Zorgplicht

Jan Loos van Welkom Wolf vzw is zwaar teleurgesteld in de Vlaamse overheid. Hij richt zijn pijlen op minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Zij blijft in gebreken en komt de Europees opgelegde verplichting om wolven te beschermen niet na. We weten perfect waar die wolven de drukke wegen oversteken. We vragen al maanden om die plekken beter te beveiligen door bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen in te voeren. Maar het kabinet heeft er geen oor naar. Dit is schuldig verzuim. De Vlaamse overheid komt haar zorgplicht niet na.”

LEES MEER. Wolvenwelpen aan drukke wegen gesignaleerd: Welkom Wolf vraagt snelheidsbeperking

©  INBO

Brief

De vereniging gaat sowieso een klacht bij Europa indienen. “En deze week vertrekt er ook een brief naar het kabinet van de Vlaams minister voor mobiliteit waarin we haar vragen om stappen te ondernemen om het Vlaamse wegennet veiliger te maken voor de wolven. Momenteel is dat moordend. Als er niet snel een antwoord komt en er binnen het half jaar stappen worden genomen, starten wij als vereniging een procedure ten gronde bij de rechtbank. Simpelweg omdat Vlaanderen in onze ogen momenteel te weinig doet. Zoiets moeten we als vereniging doen”, aldus nog Jan Loos.

Ontsnippering

Bij het kabinet van Peeters vinden ze het ongeval met de wolvenwelp ook erg. “De minister was een van de eerste pleitbezorgers op politiek niveau voor ontsnipperende maatregelen zodat dieren op een veilige manier de weg kunnen oversteken. Via het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO) zorgen we voor een structurele aanpak om 15 prioritaire knelpunten aan te pakken. Het is een rollend programma en we kunnen dus bekijken of we een bepaald project naar voren kunnen schuiven. Die gesprekken zijn lopende. Alleen is de vraag groot en het budget beperkt”, aldus de woordvoerder.

De minister zelf wil dit nog kwijt. “Verkeersveiligheid is voor mij een topprioriteit en ik focus dan ook in eerste instantie op het omlaag krijgen van het aantal menselijke slachtoffers in het verkeer. Overstekend wild kan zorgen voor gevaarlijke situaties, daar zijn we ons van bewust. Daarom hebben AWV en ANB VAPEO gelanceerd en zijn ze dit ook volop aan het uitrollen. Maar het kan niet de bedoeling zijn alle gewestwegen af te sluiten of verkeersluw te maken voor overstekend wild.”

mm

LEES MEER. Jonge wolf doodgereden op Noord-Zuid

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer