©  © European Union 2014 - EP

600.000 euro cash gevonden en vicevoorzitter opgepakt: mengde Qatar zich in Europees Parlement door omkoping?

Het federaal parket onderzoekt de mogelijke omkoping van leden van het Europees Parlement door Qatar. Na een reeks huiszoekingen waarbij 600.000 euro cash werd gevonden, is ook een vicevoorzitter van het Europees Parlement opgepakt. Ze is bevoegd voor de betrekkingen met het Midden-Oosten.

Tommy Huyghebaert

“Onderzoekers van de federale gerechtelijke politie vermoeden al meerdere maanden dat een land van de Perzische Golf probeert de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden”, klinkt het bij het federaal parket van ons land, “en dat door het betalen van grote geldsommen of het aanbieden van grote geschenken aan derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement.” Het parket opende een gerechtelijk onderzoek naar feiten van criminele organisatie, corruptie en witwassen. Het specifieke land dat zich probeert in te mengen werd niet genoemd, maar het gaat om Qatar, waar momenteel het WK voetbal wordt gespeeld.

Speurders voerden vrijdag zestien huiszoekingen uit in het Brusselse en pakten daarbij vier mensen op. Een van hen is volgens Knack Eva Kaili, sinds dit jaar vicevoorzitster van het Europees Parlement en bevoegd voor de betrekkingen met het Midden-Oosten. “De vier personen werden meegenomen voor verhoor en kunnen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter”, verklaarde het federaal parket. Om er meteen aan toe te voegen dat bij de huiszoekingen speurders ongeveer 600.000 euro aan cash geld in beslag namen. Een half miljoen euro daarvan zou gevonden zijn in het huis van het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri

Het gerecht pakte volgens de geruchten ook een lobbyist en Luca Visentini op, dat is de secretaris-generaal van het Internationaal Verbond van Vakverenigingen (ITUC) met 200 miljoen leden wereldwijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer