©  AFP

Chanel presenteert als eerste Europese modehuis ooit show in Sub-Sahara en dat is niet zo evident als het lijkt

Het lijkt erop dat de grote modehuizen het Afrikaanse continent ontdekt hebben. Chanel is het eerste Europese modehuis dat een volwaardige show organiseerde in de Sub-Sahara – oftewel Afrika ten zuiden van de Saharawoestijn. Eerder deze week streek ook Dior al neer aan de piramides van Gizeh in Egypte.

Lien Lammens

Parijs, Londen, Milaan… allemaal zijn deze steden ontegensprekelijk verweven met de grote modehuizen. Een perceptie die niet opgaat voor de Senegalese hoofdstad Dakar. En toch vormde die stad het toneel voor de Métiers d’Art-collectie van Chanel.

Door te kiezen voor Senegal schrijft het Franse modehuis geschiedenis: het is de eerste keer dat een Europees modehuis een modeshow organiseert in de Sub-Sahara – oftewel Afrika ten zuiden van de Saharawoestijn. En volgens het Franse modehuis hoeft het niet bij één keer te blijven. Zelf spreken ze van het begin van een duurzame relatie tussen de lokale ambacht en de tradities van Chanel.

LEES OOK:

En de keuze voor Senegal is, gezien de geschiedenis met Frankrijk, niet evident. Chanel deed er dan ook alles aan om geruchten over een nieuwe toe-eigening van het land – Senegal werd ooit gekoloniseerd door Frankrijk – zo veel mogelijk te ontkrachten. Zo werd niet alleen de duurzame relatie benadrukt, maar werden er ook 800 gasten uitgenodigd, onder wie Naomi Campbell, Pharrell Williams en prinses Caroline van Monaco. Tijdens het drie dagen durende evenement zullen zij verschillende duurzame initiatieven zoals lokale boerderijen en textielbedrijven bezoeken.

Zanger en Chanel-ambassadeur Pharrell Williams zei in een interview met Vogue: “Het feit dat een Frans modehuis terugkomt naar een plek die ooit gekoloniseerd werd door de Fransen met een gevoel van gelijkheid, is een supermooie oefening in menselijkheid.”

Waarden, die ook terugkwamen in de Métiers d’Art-collectie. We zagen een mix van kleurrijke prints, hier en daar een paillette en vooral: veel tweed.

©  AFP

©  AFP

©  AFP

©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer