Archiefbeeld — © Shutterstock
Banken draaien geldkraan voor peperdure tramlijn in Luik dicht
Zes banken, waaronder de Europese Investeringsbank, hebben vorig jaar de financiering voor de bouw van de nieuwe tramlijn in Luik opgeschort. Dat blijkt uit de jaarrekening van het consortium TramArdent, zo schrijven L’Echo en De Tijd.
Het consortium rond de Franse bouwfirma Colas, de Spaanse trambouwer CAF en het Nederlandse infrastructuurfonds DIF haalde in 2018 de opdracht binnen voor de bouw van een tramlijn van 11,7 kilometer tussen het voetbalstadion Sclessin en de nieuwe wijk Coronmeuse. Het contract voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 27-jarige onderhoud van de tramlijn was bij de ondertekening ruim een half miljard euro waard.
De nieuwe tramlijn moest in oktober 2022 klaar zijn, maar de werf kende allerlei tegenslagen, zoals de coronapandemie, de overstromingen en vooral de onverwachte ondergrondse kabels en leidingen waarop de aannemer Colas botste. Daardoor lopen de kosten op en is de oplevering al anderhalf jaar uitgesteld. De nieuwe tramlijn moet nu in april 2024 in gebruik genomen worden.
Het uitstel leidt tot grote financiële problemen. TramArdent ging voor het contract 429 miljoen euro kredieten aan, waarvan de EIB ongeveer de helft financiert. De rest komt van de bank Belfius, de verzekeraar AG Insurance, de Franse investeerder Natixis, de Duitse verzekeraar Talanx en de Spaanse Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Nu moet de aannemer Colas de kosten zelf financieren.
Hoofdpunten
Defensieminister Ludivine Dedonder wil in buitenland tanks kopen voor Oekraïne
Nergens meer fraude met sociale woningen dan in Limburg: 186 huurders hebben vastgoed in buitenland
Parket in beroep tegen vrijlating van ex-rijkswachter Willy Vanmechelen in Operatie Costa
Shinji Kagawa verlaat STVV al na één jaar en keert terug naar Japanse J-League
Beste van Plus
Lees meer
COLUMN. “Het beeld dat in het hart leeft kan geen ledematen verliezen”
Waalse schuld is in verhouding vijf keer groter dan Vlaamse
Cd&v grijpt slechte federale financiën aan om gezondheidszorg over te hevelen naar Vlaanderen
Defensieminister Ludivine Dedonder wil in buitenland tanks kopen voor Oekraïne