©  AFP

Aantal cholerabesmettingen “verontrustend gestegen” bij Congolese oorlogsvluchtelingen

In Oost-Congolese vluchtelingenkampen is het aantal gevallen van cholera “verontrustend gestegen” in de afgelopen tien dagen. Artsen Zonder Grenzen trekt aan de alarmbel en spreekt over “een flagrant gebrek aan bijstand.”

Bron: BELGA

In een behandelingscentrum tegen Goma, de provinciehoofdstad van Noord-Kivu, werden tussen 26 november en 7 december 256 nieuwe cholerapatiënten opgenomen. Volgens de Verenigde Naties hebben meer dan 177.000 mensen hun toevlucht gevonden in nabijgelegen kampen nadat ze de moesten vluchten voor de oprukkende M23-rebellen.

De leefomstandigheden zijn erbarmelijk. Tienduizenden mensen hebben geen toegang tot hygiënisch sanitair en leven in extreme overbevolking. Omdat Goma momenteel middenin het regenseizoen zit, wonen de vluchtelingen in hutten van takken en stukken dekzeil. “We hebben geen douches of toiletten”, getuigt Nyira Safari, wiens dochter van acht met cholerasymptomen is opgenomen.

“Alle ingrediënten voor een gezondheidsramp zijn aanwezig”, waarschuwt Simplice Ngar-One, manager cholera van Artsen zonder Grenzen in Goma. De organisatie reageert verontwaardigd op het “flagrante gebrek aan bijstand”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer