Iran executeert voor het eerst man die werd opgepakt tijdens protesten tegen regime

Iran heeft donderdag voor het eerst een man geëxecuteerd die was opgepakt tijdens de protesten van de voorbije maanden tegen het regime. Dat meldt het officiële staatsagentschap Irna. Mohsen Shekari werd ervan beschuldigd op 25 september een laan in de hoofdstad Teheran te hebben geblokkeerd, en een lid van een paramilitaire militie te hebben verwond.

jvhBron: BELGA

In Iran vinden al bijna drie maanden massale demonstraties plaats tegen het regime. Bij de protesten, die de autoriteiten beschouwen als rellen, zijn duizenden mensen opgepakt. Zeker elf van hen zijn veroordeeld tot de doodstraf. Volgens de organisatie Iran Human Rights Watch zijn zo’n 450 betogers gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten.

De protestgolf is voor Iran de grootste in jaren en begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Die vrouw van Koerdische afkomst stierf in detentie nadat ze door de moraalpolitie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou dragen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Archiefbeeld ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer