©  BELGA

Taskforce met onder meer Bart Verhaeghe (Club Brugge) en Sven Jaecques (Antwerp) zoekt nieuwe bondscoach, Michel Preud’homme wordt al genoemd

Het plan om een nieuwe bondscoach te zoeken is klaar en sneller dan verwacht goedgekeurd.Opvallend: Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe gaat de zoektocht mee voeren. Namen zijn nog niet genoemd, want net als indertijd bij de aanwerving van Roberto Martinez zal men een vacature openzetten. Toch circuleert de naam van Michel Preud’homme (63) al, omdat hij en Bart Verhaeghe tussen 2013 en 2017 nauw samenwerkten bij Club. Het is alleen niet helemaal duidelijk voor welke functie: bondscoach of technisch directeur.

Er werd al eerder gedacht dat huidig CEO Peter Bossaert soms nog overleg pleegde met Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe. Zoals na die teleurstellend verlopen eindronde van de Na­tions League van vorig jaar, toen voor de eerste keer stemmen opgingen om de samenwerking met Roberto Martinez te beëindigen. Martinez bleef toen op zijn stoel zitten, maar na het ontgoochelende WK besloot de 49-jarige Spanjaard zelf om zijn contract, dat tot 31 december loopt, niet te verlengen.

Het stormde tussen CEO Peter Bossaert en de Raad van Bestuur van de Voetbalbond, maar de plooien zijn gladgestreken. ©  Kristof Vadino

Naast Bossaert en Verhaeghe zullen ook Sven Jaecques (CEO Antwerp) en Pierre Locht (CEO Standard) deel uitmaken van een taskforce die op zoek gaat naar een nieuwe bondscoach en een nieuwe technisch directeur. De Rode Duivels spelen op 24 maart hun eerste interland in de EK-voorronde.

Belangrijke kanttekening bij de zoektocht naar een bondscoach: een coach weghalen bij een Belgische club zal de voetbalbond niet doen, bij een buitenlandse club is dat wel een mogelijke piste. Men zal voor de aanstelling ook nog even overleggen met de sterspelers Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku.

Zoals in 2016

Voor de zoektocht naar een opvolger zal de voetbalbond teruggrijpen naar de beproefde selectieprocedure van 2016. Toen werd op de website van de voetbalbond zowaar een vacature geplaatst. Er belandden 300 kandidaturen op de bond, waarvan er zeventig redelijk ernstig werden genomen. Er waren sollicitatiebrieven bij van onder anderen de Nederlander Louis van Gaal, de Argentijnse voetbalprofessor Marcelo Bielsa, de Braziliaanse wereldkampioen van 2002 Luis Felipe Scolari en de Italiaanse ex-bondscoach Cesare Prandelli.

  Sven Jaecques is een van de coming men in het Belgisch Voetbal. Als general manager van Antwerp stelde hij Marc Overmars aan als sportief verantwoordelijke.  ©  BELGA

  Uiteindelijk bleven met Dick Advocaat, Claude Puel, Rudi Garcia, Ralf Rangnick en Roberto Martinez vijf kandidaten over. Garcia, Rangnick en Martinez kwamen op gesprek en daaruit werd Martinez uiteindelijk gekozen – ook omdat hij akkoord ging met het voor na­tionale coaches relatief lage salaris van minder dan één miljoen euro.

  Nieuw organigram

  Nu wil men dus op dezelfde manier aan een opvolger voor Martinez vinden, zowel voor de functie van bondscoach als van technisch directeur want Martinez combineerde de twee om zijn uiteindelijk hoge jaarsalaris van zo’n drie miljoen euro te rechtvaardigen.

  Hoewel er tijdens de vergadering van de raad van bestuur met CEO Bossaert officieel nog geen namen werden genoemd, lijkt het erop dat Michel Preud’homme (63) op één van beide functies een behoorlijke kans zal maken. Preud’homme werkte bij Club Brugge tussen 2013 en 2017 innig samen met Bart Verhaeghe. De ex-doelman pakte er een beker en een landstitel, maar leverde een flauwe Champions League-campagne af (0 op 18). Hij was al eens voorzitter van de technische commissie van de voetbalbond tussen 2002 en 2006.

  Pierre Locht, hier op een foto uit 2020 met toenmalig Standard-voorzitter Bruno Venanzi, is een advocaat die recent CEO werd van Standard. ©  BELGAIMAGE

  Aangeboden door onze partners

  Hoofdpunten

  Aangeboden door onze partners

  Lees meer