De kaart van Foglia in Genk leest als een feest voor vlees- en kaasliefhebbers, maar er wordt alleen maar vegan gekookt. — © Raymond Lemmens en Boumediene Belbachir
GEPROEFD. In dit gloednieuw Genks zaakje kunnen de uitbaters iedereen op het verkeerde been zetten
De kaart van Foglia in Genk leest als een feest voor vlees- en kaasliefhebbers: van ‘kruidige amandelkaas’, ‘gehakt’ tot ‘ricotta’. Toch wordt er in de nieuwste aanwinst in de Vennestraat enkel plantaardig gekookt. Wij stuurden er onze aan gruyère- en mozzarellaverslaafde reporter op af.
Kokkin Morena bedenkt recepten met een Italiaanse toets. Samen met haar partner en medezaakvoerder Jeroen kiest ze bewust voor herkenbare gerechten. “De leukste complimenten komen van mensen die aanvankelijk heel sceptisch zijn over de veganistische keuken en na het menu dolenthousiast reageren. ‘Als we het niet geweten hadden, zouden we het verschil niet geproefd hebben’, zeggen ze dan.” Wij eten graag vlees en zijn verslaafd aan kaas, maar omdat we niet willen dat de wereld vergaat, staan we open voor alternatieven. Op een druilerige woensdagavond betreden we een opgefrist, knus pand in de Vennestraat.
Het hapje dat we voorgeschoteld krijgen, lijkt alvast als twee druppels water op een spiesje van kruidige kip. De smaak heeft effectief veel weg van kip, maar een vergelijking doet er weinig toe. De combinatie van het spiesje met tomatencrumble en chipotlesaus is vooral erg origineel en lekker. De toon is gezet.
Smeuïge bloemkoolpuree
Het voorgerecht: gegrilde portobello of gevulde courgette, wordt geserveerd met kruidige amandelkaas, bloemkoolpuree en jus. Het gerecht oogt supergezond, maar de bloemkoolpuree is zo smeuïg dat we er een hele pot van zouden kunnen leeg lepelen. En als het pannetje met jus op tafel stond, hadden we het vast met de wijsvingers leeg gelikt. Ons charmant tafelgezelschap is al even enthousiast en noemt zijn portobello een smaakbommetje.
© Boumediene Belbachir
De cannelloni met spinazie, ricotta en gehakt is de verrassing van de avond. Als er thuis vegetarisch wordt gekookt, kiezen we zelden voor vlees-lookalikes. Maar ons idee dat plantaardig vlees niet identiek kan smaken, blijkt pretentieus. “Is dit echt gehakt?”, vraagt onze tafelgenoot ernstig. Onze focus ligt eerder op de romige ricotta aan de binnenkant van de rolletjes. De tomatencrumble over de tomatensaus maakt het gerecht extra krokant. Wedden dat de uitbaters van Foglia elke overtuigde carnivoor op het verkeerde been zouden kunnen zetten?
© Boumediene Belbachir
We sluiten af met een overheerlijk dessert: een bavarois van chocolade en espresso, chocolade biscuit, crumble van hazelnoot, mokkacrème en sinaasappel. Een driegangenmenu kost hier 42 euro, exclusief drankjes. De conclusie is eenvoudig: mensen die verlekkerd zijn op vlees en aan een kaasverslaving lijden, zullen hier niks tekortkomen.
© Boumediene Belbachirf
Waarom hier uit eten?
1. Het wisselende en betaalbare menu: voor 42 euro geniet je van een hapje en drie gangen.
2. De overdreven lekkere sausjes: van de jus, chipotle tot tomatensaus: heaven on a plate
3. Als je hier eet, bouw je mee aan een gezondere planeet. Je ecologische voetafdruk verkleinen was nog nooit zo lekker.
Hoofdpunten
“Wie praat, die gaat”: daders laten boodschap achter na aanslag bij huis in Eisden
Twee spoorlopers proberen op trein te stappen in station van Schulen, maar machinist laat hen staan
Maaseik ligt (nog niet) wakker van de hoge windmolens langs de Markt
Houthalense voetballer Omar (33) onverwacht overleden: “Twee weken geleden werd hij papa”
Beste van Plus
Lees meer
GEPROEFD. Een hip, maar sfeervol volkscafé: Hasselt heeft nieuwe bistrobar voor bon-vivants
Waar eet … Arno van ‘Regi Academy’? “Alsof je langs Route 66 een Amerikaanse burger bestelt”
Perfect aperitiefje voor buiten: een kruidige koffie met extra kick voor koude dagen
Onze wijnkenner tipt 4 flesjes om zomaar te kraken, zonder een maaltijd