©  AFP

David Goffin blikt op verjaardag vooruit op 2023, dat beter moet dan 2022: “Hout vasthouden, maar nu gaat alles goed”

David Goffin viert woensdag zijn 32e verjaardag. De Luikenaar, die op de ATP-ranglijst naar de 53e plaats is gezakt, maakte van de gelegenheid gebruik om zijn voorbereidingsprogramma te onthullen. Hij begint het nieuwe seizoen op 31 december in Perth als België Bulgarije ontmoet in de United Cup, de nieuwe gemengde landencompetitie die is opgezet door de ATP en WTA.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

“Ik ben na de vakantie weer begonnen met mijn voorbereiding en alles gaat tot nu toe goed”, verklaarde de Belgische nummer één. “Hout vasthouden maar er zijn geen fysieke kwaaltjes. We gaan ons voorbereiden op de United Cup, het eerste toernooi van het jaar. Het wordt leuk met Elise (Mertens) en de andere spelers, Zizou (Bergs) en Alison (Van Uytvanck). We zullen ons klaarstomen voor de Australische toernooien met trainingen in België en Monaco. Ik hoop dat alles perfect verloopt. We werken in eerste instantie vooral aan de conditie en voeren de intensiteit stelselmatig op. Tot het vertrek naar Australië verhuist de focus vervolgens naar het tennis.”

Goffin, die na zijn kwartfinaleplaats op Wimbledon een eerder moeilijke tweede seizoenshelft kende, wil de komende tijd nog stappen vooruit zetten in bepaalde aspecten van het spel. “Er waren een tiental wedstrijden - ik denk dat we ze met mijn coach Germain hebben geteld - die ik in handen had maar waar ik de controle verlies, door een gebrek aan zelfvertrouwen of een beetje paniek en stress. Het is aan mij om daaraan te werken om mijn gemiddelde niveau op te krikken. Er komt geen verandering in mijn staf. Ik werk nog steeds met dezelfde kinesist, trainer en physical coach.”

©  BELGA

“Ik ga volhouden”

De Luikenaar blikte ook terug op zijn voorbije seizoen, een jaar waarin hij hoogtes en laagtes afwisselde. De Belg won zijn zesde ATP-titel op het ATP250-graveltoernooi in Marrakech, bereikte de kwartfinales op Wimbledon, maar werd ook 15 keer in de eerste ronde uitgeschakeld en eindigde buiten de mondiale top 50, zijn eerste keer sinds 2013.

“Als ik mijn seizoen zou moeten samenvatten, is het zeker onregelmatig geweest”, gaf Goffin toe. “Ik eindigde rond de vijftigste plaats op de ATP-ranking, wat niet mijn beste seizoen is. Maar er waren ook enkele opstekers, zoals een titel op gravel, een overwinning tegen de nummer één van de wereld Alcaraz (in de eerste ronde in Astana, red.) en dan mijn kwartfinale op Wimbledon, die niet meetelt voor punten, waardoor ik hoger op de ranglijst zou staan.”

De Belg wil in aanloop naar 2023 het glas dan ook eerder halfvol zien. “Uiteindelijk moet je vooral het positieve onthouden. Maar het klopt, ik ben seizoenen die op en neer gaan, met een wisselend spelniveau, niet gewend. Als je bijvoorbeeld naar Wimbledon kijkt (waar Goffin in de kwartfinale verliest van Norrie met 7-5 in de vijfde set, red.) en andere wedstrijden waar het me ontglipt, is het een heel ander seizoen. Ik ga volhouden, dat is zeker. Ik ben erg gemotiveerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer