©  REUTERS

Politie in Qatar grijpt in tijdens Marokko-Spanje, toeschouwers naar de uitgang gedreven

Na de winst van Marokko tegen Spanje in de achtste finales van het WK in Qatar werden gespecialiseerde agenten, politie te paard en politiehonden ingezet om de situatie rond het stadion aan te pakken. Supporters en ordediensten raakten er verzeild in een discussie die dreigde te verhitten.

Michael Van DammeBron: BELGA

Getuigen zagen hoe de autoriteiten minstens drie mensen arresteerden terwijl de wedstrijd tussen Marokko en Spanje in het nabijgelegen Education City Stadium nog bezig was. Vooral de vraag of supporters al dan niet door de perimeter rond het stadion naar de ingang voor toeschouwers mochten gaan, zorgde voor chaos. Aan de ingang van het stadion leek ook al een chaotische situatie aan de hand toen de mobiele tickets van supporters niet leken te werken. Ook het paspoort van enkelingen werd geweigerd.

Om te vermijden dat de situatie uit de hand kon lopen, marcheerden veiligheidstroepen binnen de perimeter van het stadion, maar weg van de ingang voor toeschouwers, naar voor om mensen terug te dringen. De agenten zetten hun helm op en trommelden de politiehonden op terwijl toeschouwers het stadion nog probeerden binnen te raken om de match bij te wonen. Het was onduidelijk hoe veel mensen buiten het stadion wel degelijk over een ticket beschikten, en hoe veel niet.

De grimmige sfeer buiten het stadion werd rustiger toen Marokkaanse supporters buiten de perimeter samen troepten om de wedstrijd op mobile telefoons te bekijken. Later deelden de veiligheidsdiensten water uit aan sommige supporters en volgden sommige agenten de wedstrijd mee op de telefoons van de supporters.

Marokko won de match uiteindelijk na strafschoppen en stootte zo voor het eerst door naar de kwartfinales.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer