© Jos Thomassen en Feraye Ozyurek

Marokkaanse gemeenschap in Limburg viert feest na stuntzege tegen Spanje: “Een historisch moment”

Maasmechelen -

In onder meer Maasmechelen en Genk kwamen tientallen Marokkanen op straat om de overwinning van hun land op het WK te vieren. “Een historisch moment”. De Pauwengraaf in Eisden werd na de stuntzege tegen Spanje overstelpt door uitzinnige supporters met vlaggen en toeterende auto’s. Dat leidde ook tot de nodige verkeerschaos.

Jos Thomassen en Feraye Ozyurek

©  Jos Thomassen

Brahim (43) heeft Algerijnse roots en supportert voor Spanje. ©  Feraye Ozyurek

Op voorhand werd door sommigen gevreesd voor rellen, maar in Limburg was niets dan er vreugde. Na 120 minuten nagelbijten én dan nog eens penalty’s, was de uitbarsting des te groter. De Spanjaarden noch de Marokkanen sloegen erin om de match te beslissen. Al was het soms wel even schrikken voor de Marokkaanse toeschouwers van de Hassan Ben Nadie moskee in Winterslag, wanneer de Spanjaarden gevaarlijk werden.

Ondanks al het tromgeroffel worden de toeschouwers tegen de het einde van de verlengingen toch moe. Iedereen wil actie zien, het is zo wel genoeg geweest. Uiteindelijk is het tijd voor de penalty’s, de vermoeide supporters proberen positief te blijven. Als Marokko eindelijk scoort slaken ze kreten van opluchting. Als Marokko uiteindelijk de match wint, is het kot te klein.

©  Feraye Ozyurek

“Dit is een historisch moment, Marokko is voor de eerste keer in de geschiedenis geplaatst voor de kwartfinales”, vertelt Abdulmecid (55). “Niemand had dit verwacht, want Marokko is een beetje de underdog. We maken volgens mij een goede kans om nóg verder te raken.”

De feestvierders in Eisden zorgden een tijdlang voor verkeershinder op de Pauwengraaf. De toegangswegen zaten propvol. Automobilisten stonden aan te schuiven om te defileren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer