©  Tom Palmaers

Bijna helft van inwoners binnen politie LRH krijgt te maken met phishing

Hasselt -

Liefst 44 procent van de inwoners van de politiezone LRH krijgt te maken met phishing. Maar amper 12 procent van hen gaat aangifte doen bij de politie. Dat blijkt uit de lokale veiligheidsmonitor.

Olivier Simons

In 2021 organiseerde de federale politie een veiligheidsmonitor. Daarbij vulden ook 738 inwoners van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) de vragenlijst in. Uit de analyse blijkt dat ze zich het meest storen aan verkeersgerelateerde overlast. 63 procent ergert zich aan voertuigen die te snel rijden, 34 procent aan hinderlijk parkeren. Evenveel procent van de bevraagden stoort zich aan agressief verkeersgedrag. Ook zwaar vervoer (33 procent) en geluidshinder van verkeer (30 procent) behoren tot de grote ergernissen.

Liefst 69 procent van de bevraagden voelt zich zelden of nooit onveilig. 1 procent voelt zich altijd onveilig. Uit de cijfers blijkt dat het onveiligheidsgevoel groter is wanneer de bevraagde vindt dat hij of zij in een onverzorgde buurt woont. 92 procent geeft aan in een verzorgde buurt te wonen, 1 procent vindt de buurt heel onverzorgd. 29 procent van de bevraagden opent de deur niet voor onbekenden. 65 procent van hen zijn gepensioneerden en werkzoekenden.

Phishing

Uit de monitor blijkt dat liefst 44 procent van de bevraagden te maken krijgt met phishing, een vorm van internetfraude waarbij mensen naar een valse websites worden gelokt. Daarna volgen andere vormen van oplichting via het internet met 29 procent. Hacking en psychisch geweld kwamen allebei bij 8 procent van de bevraagden voor. Zes procent werd slachtoffer van een fiets- of stepdiefstal. Opvallend genoeg kwamen amper 12 procent van de slachtoffers van phishing, internetoplichting en hacking, effectief aangifte doen bij de politie. Bij diefstallen met geweld (100 procent), inbraken (74 procent) en vluchtmisdrijven (59 procent) lag de aangiftebereidheid hoger.

Ten slotte bleek drie kwart van de respondenten tevreden over de houding en het gedrag van de politiemensen. De helft kent zijn of haar wijkinspecteur niet, maar geeft ook aan hen enkel bij problemen te willen ontmoeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer