©  AP

China neemt afscheid van overleden president Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de vorige week overleden oud-president. In de Grote Hal van het Volk in Peking kwamen president Xi Jinping en de top van de communistische partij samen voor een herdenkingsbijeenkomst die live op televisie werd uitgezonden. Overal hangen dinsdag de vlaggen halfstok. De beurzen in Hongkong, Shanghai en Shenzhen staakten tijdelijk hun handel.

Bron: BELGA

Jiang overleed woensdag op 96-jarige leeftijd in Shanghai en werd maandag gecremeerd. Hij bezweek aan leukemie en orgaanfalen. Jiang leidde de Volksrepubliek China van 1993 tot 2003. Hij begon zijn carrière als elektricien in een fabriek, maar klom op binnen de Communistische Partij. In 1989 werd hij secretaris-generaal, vlak na de bloedig neergeslagen protesten op het Tiananmenplein in Beijing.

Onder zijn leiderschap maakte China een grote economische groei door en verbeterde de relatie met de internationale gemeenschap. Jiang haalde de Olympische Spelen naar Peking en maakte het land deel van de Wereldhandelsorganisatie. Tijdens zijn presidentschap kwam ook Hongkong weer terug bij China, na ruim 150 jaar door de Britten te zijn bestuurd. Jiang zag dit zelf als zijn grootste prestatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer