Christophe Achten had eventjes meer tijd voor vrouw en kind, maar gaat nu weer aan de slag bij Aalst. © Luc Daelemans

Maaseikenaar Christophe Achten nieuwe coach van Aalst: “Ons doel? De play-offs”

Christophe Achten (44) is de nieuwe coach van Lindemans Aalst. De Maaseikenaar vervangt Idner Martins, die afgelopen vrijdag aan de deur werd gezet. “Ons doel? De play-offs halen.”

Jürgen Schrooten

Aalst staat pas zevende in Liga A en kreeg in de heenmatch van de achtste finales in de Challenge Cup een 3-1 rond de oren van Omonia Nicosia. Dat kostte de kop van Idner Martins. De Portugees wordt vervangen door Christophe Achten. De Maaseikenaar was van 2011 tot 2013 al assistent bij de club, die toen nog onder de naam Asse-Lennik speelde.

Opvallend: Achten gaat voor het eerst als hoofdcoach aan de slag in de hoogste afdeling in België. Ocho maakte vooral naam in het buitenland: als bondscoach van IJsland, bij het Finse Loimu en de voorbije drie seizoenen in Duitsland bij achtereenvolgens Rottenburg, Netzhoppers Bestensee (verliezend finalist beker) en Frankfurt (halve finale play-offs). Normaal gezien zou hij ook dit seizoen T1 zijn in Frankfurt. “Maar vlak voor de start van de competitie ging de club op de fles. Mijn ploeg was compleet, ik had mooie perspectieven... En dan zoiets. Geloof me, ik heb er mijn slaap voor gelaten. Het deed pijn. Ik heb zelfs even mijn passie voor de sport verloren. Positieve aan het hele verhaal: ik had plots meer tijd voor mijn vrouw en dochtertje.”

Goede timing

Achten sloeg enkele aanbiedingen, onder andere uit Cyprus, af en deed dan maar een interim in het onderwijs. “Tot 30 november had ik afgesproken met de directeur. Dat leek me een goede timing. Ik wist dat er tegen dan wel iets op mijn pad zou komen. Ik zat er niet veel naast, hé?”

Afgelopen weekend kwamen Aalst en nog twee buitenlandse clubs op de proppen. “Aalst sprak me het meest aan”, zegt Achten, die woensdag debuteert met een thuiswedstrijd tegen Waremme. “We staan voor twee belangrijke weken. Waremme en Guibertin zijn rechtstreekse concurrenten voor de play-offs, Roeselare is een duel tegen de leider en dan is er nog de Challenge Cup tegen Nicosia. In twee weken tijd kan je als coach weinig veranderen aan het intrinsieke vermogen van je ploeg. Maar je kan wel voor structuur zorgen, enthousiasme brengen en vertrouwen geven. Eén ding weet ik zeker: dit team kan iets, hoor.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer