© REUTERS

Van onbekend naar twee miljoen volgers: maak kennis met de Zuid-Koreaanse revelatie Cho die zijn gsm moet afzetten om te kunnen slapen

Voor het WK kenden zelfs de Zuid-Koreaanse fans Gue-sung Cho (24) amper of niet, maar inmiddels besteedden internationale media vele artikels aan de spits van Jeonbuk Hyundai Motors. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn… looks. Dit is een bizar WK-verhaaltje, en net daarom zo plezant.

Pieter-Jan Calcoen in Doha

   Ongetwijfeld is hij de revue gepasseerd in de tactische voorbeschouwing van de Brazilianen, want Gue-sung Cho is aan een goed WK bezig. De aanvaller ontpopte zich bij Zuid-Korea tot een waardevolle pion, hij scoorde twee keer tegen Ghana als invaller. Vooral met het hoofd is Cho, die in de laatste groepsmatch in de clinch ging met Cristiano Ronaldo omdat die zogezegd te lang talmde bij zijn vervanging, een wapen voor de ploeg van superster Heung-min Son.

   Gue-sung Cho scoorde twee keer tegen Ghana. ©  NurPhoto via Getty Images

   Maar kijk, Son moet dezer dagen in zijn thuisland de spotlights delen met Cho. Dat is niet louter een gevolg van zijn twee doelpunten tegen Ghana. In Zuid-Korea, een land dat bekendstaat voor extreme idolatrie, wordt Cho geroemd omwille van zijn looks – hij zou zomaar een popster kunnen zijn, klinkt het in Azië. Op sociale media is er in elk geval sprake van een Cho-mania: de aanvaller van het Zuid-Koreaanse Jeonbuk Hyundai Motors ging op Instagram van 20.000 naar meer dan 2 miljoen volgers. Complete waanzin.

   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

   Die plotse bekendheid heeft op dit moment vooral nadelen voor Cho. De Zuid-Koreaan kan zijn telefoon niet meer laten aanstaan – zo veel berichtjes krijgt hij. Het merendeel zijn huwelijksaanzoeken, zo’n honderden per dag. “Cho heeft zijn gsm moeten uitschakelen”, vertelde de Zuid-Koreaanse journalist Seo Jung-hwan in Qatar. “Hij kon niet meer slapen van die onophoudelijke stroom aan meldingen, terwijl hij zich net op het WK wil concentreren.”

   Op Twitter circuleert er een video waarbij Cho gewoon op de bank zit – niks bijzonders. En toch gaan de Zuid-Koreanen er helemaal los op. De beelden zijn al miljoenen keren bekeken. Het toont aan hoe zot het momenteel allemaal is.

   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

   Begonnen als middenvelder

   Liever zou Cho hebben dat er gesproken wordt over zijn weg naar de top. Hij begon met voetballen in de jeugdacademie van het Zuid-Koreaanse FC Anyang, waar hij een defensieve middenvelder was. In 2017 moest hij zichzelf heruitvinden: zijn jeugdcoach vond dat hij onvoldoende progressie maakte. Cho ging vervolgens in de spits spelen. Een succes, want nog geen twee jaar later werd hij de topschutter in de Zuid-Koreaanse tweede klasse.

   Vorig jaar moest Cho zijn dienstplicht vervullen, dus toen speelde hij voor Gimcheon Sangmun, het team van het leger in zijn land. Die passage deed hem deugd: inmiddels maakt hij goals voor topteam Jeonbuk Hyundai Motors en sinds kort ook voor de Zuid-Koreaanse nationale ploeg.

   ©  FIFA via Getty Images

   O ja, dames, nog dit: Cho heeft een vriendin. Hij schijnt “heel gelukkig” te zijn. Als Zuid-Korea nu ook nog eens zou kunnen stunten tegen Brazilië kan zijn geluk zeker niet meer op. En zijn gsm niet meer aan…

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Lees meer