4 op 10 Belgen komen einde van de maand amper rond: “De grote klappen moeten nog komen”

Het aantal mensen dat op het einde van de maand de eindjes nog moeilijk aan elkaar geknoopt krijgt, stijgt snel. Al 43,4 procent van de Belgen komt niet of moeilijk rond. Financiële zorgen staat ondertussen met stip op één van de dingen waar we wakker van liggen, zo blijkt uit het rapport van de Mental Assessment Group, de opvolger van de corona-expertengroep. “En we gaan nog zeer moeilijke maanden tegemoet.”

43,4 procent van de Belgen geeft aan dat ze op het einde van de maand moeilijk of niet rond komen. Dat blijkt uit Europese cijfers die de situatie van dichtbij monitoren. Vorig jaar ging het nog om 36 procent. Tegelijk zegt amper 9 procent dat zijn inkomen afgenomen is in die periode. Bij 67 procent bleef het loon min of meer hetzelfde, en bij 24 procent ging het zelfs omhoog, mee door de automatische loonindexering.

Toch zijn we allemaal bang geworden voor onze financiën. Volgens de ‘financiële gemoedsrustbarometer’ van verzekeraar NN was ongeveer 60 procent van de mensen gerust over zijn financiën, zelfs tijdens de coronacrisis. “Maar vandaag ligt dat cijfer nog maar op 55, het laagste punt ooit gemeten”, zegt professor economie Bart Chiau, die de studie mee begeleidt. Uit het recentste rapport van de Mental Assesment Group komt onze financiële situatie nu met stip op één als onze grootste zorg.

Eén op de drie spreekt al z’n spaargeld aan. En kopen op krediet zit in stijgende lijn. “Maar de grote klappen moeten nog komen”, vreest Chiau. “Ik zie dat mensen de energieprijzen nog steeds niet goed inschatten. Ze hebben bijvoorbeeld geld teruggekregen en denken dat daarmee de kous af is. De echte gevolgen van de energiecrisis gaan we pas volgend jaar zien.”

Ken je centen

Het lijkt wel of we de coronacrisis makkelijker verteren dan de economische crisis, waar geen vaccin voor bestaat. “De gevolgen van deze crisis zijn veel groter”, zegt Chiau. “Tijdens corona leverde de overheid nog enorme inspanningen om het voor iedereen leefbaar te houden, en tegelijk konden de mensen veel sparen. Dat is nu wel voorbij. Veel Belgen houden weinig of niks over op het einde van de maand. Wie geen buffer had, komt nu echt in de problemen. De automatische loonindexering dekt geenszins de stijgende kosten, en is tegelijk voor bedrijven een zo zware kostenfactor dat ze vermoedelijk personeel zullen moeten laten vertrekken. ”

Om toch weer enige financiële gemoedsrust te verkrijgen, is een betere kennis van de eigen inkomsten en uitgaven noodzakelijk. “Voor zelfstandigen en ondernemers is het de evidentie zelve dat er een boekhouding is”, zegt Chiau. “Tegenwoordig werkt alles digitaal, en rekeninguittreksels zijn een uitzondering geworden, waardoor we soms minder bewust bezig zijn met onze uitgaven. Ik raad ieder gezin aan om heel nauwkeurig te kijken naar wat binnenkomt en weer buitengaat, en dus een huishoudboekhouding te maken. Alleen dan kan je gericht snoeien in de uitgaven. Als er iets positiefs uit deze crisis voortkomt, laat het dan een beter zicht op onze financiën zijn.”

Zo start je je eigen boekhouding

Ook budgetcoach Sara Van Wesenbeeck onderstreept het belang van een huishoudbudget. “Het is de enige manier om een duidelijk zicht te rijgen op wat er binnenkomt en buitengaat.“ Ze geeft enkele tips:

• Kies het systeem waar je je het best bij voelt, of het nu een schriftje, app of excelbestand is. Apps hebben hun voordelen maar ze kunnen je ook beperken. Maar ga dan wel voor een gratis app. Excelbestanden en een gewoon schriftje zijn vaak even efficiënt.

• Begin met de kolommen voor je vaste kosten, zoals water, gas en elektriciteit. Voorzie daarna ook voor elk van je variabele kosten een kolom, zoals je uitgaven voor eten en drinken, kleding, gezondheid, hobby’s, school en huisdieren.

• Heel het gezin moet meedoen. En elke euro moet geregistreerd worden. Ook dat broodje ’s middags of zelfs die ene snack uit een automaat. Het zijn vaak die kleintjes die net snel optellen, dus die moet je registreren. Om het overzichtelijk te maken, kan je kosten die je maar één keer per jaar betaalt, delen door twaalf en maandelijks mee in je huishoudboekje noteren.

• Idealiter hou je zo’n huishoudboekje minstens een halfjaar bij om een goed zicht te krijgen. Maar ook na één maand kan je al een analyse maken. Is de balans op het einde van de maand positief? Dan kan je zien hoeveel geld je kan opzijzetten. Is de balans negatief, dan kan je kijken waar je kan besparen. Blijft de balans negatief? Zoek dan hulp bij professionele organisaties zoals het OCMW of CAW. (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer