Dansgroep Baba Yega stopt ermee: “We bergen onze maskers voor eeuwig op”

Baba Yega, de dansgroep die immens populair werd dankzij hun deelname aan ‘Belgium’s Got Talent’ stopt ermee. Dat heeft de groep, die deel uitmaakt van Studio 100, zelf aangekondigd in een video op Facebook. “Tot zaterdag waren wij Baba Yega, maar daarna niet meer”, klinkt het.

Lien LammensBron: Eigen berichtgeving

Even terugspoelen naar 2016. Toen klommen vijf gemaskerde mannen op het podium van het VTM-programma ‘Belgium’s Got Talent’ en zetten ze de hele zaal in vuur en vlam met hun energieke dansmoves. Doe daar nog een goede portie geheimzinnigheid bij, de mannen hielden hun identiteit lange tijd geheim, en een flinke duw van jurylid Dan Karaty en Baba Yega stootte door naar de finale. Onnodig te zeggen dat ze die ook nog eens wonnen.

Het bedje leek gespreid want de dansgroep was alomtegenwoordig: van ietwat bescheiden podia in het West-Vlaamse Kortrijk tot internationale deelnames aan de Duitse, Britse en zelfs Chinese versie van Got talent. Winnen deden ze niet meer, maar het publiek hadden ze wel op hun hand.

Na hun internationale doorbraak volgde met ‘De orde van S.N.O.T.’ nog een stripverhaal rond de dansgroep en later ook een film ‘Baba Yega: The Movie’. Naast de vijf dansers kregen ook Barbara Sarafian, Rik Verheye, Stefaan Degand en Joke een rol.

Al dat succes was Gert Verhulst niet ontgaan. Ze kregen een contract aangeboden en maakten voortaan deel uit van de grote Studio 100 familie. “We zijn erg onder de indruk van hun talent en zijn ervan overtuigd dat de combinatie van dat talent met onze kennis en ervaring voor vuurwerk zal zorgen”, zei Verhulst daar in 2018 over. “We hebben dan ook veel plannen met Baba Yega.”

Om de hype levendig te houden, veranderden de dansers hun act geregeld. Maar tegelijk was er ook één constante: hun identiteit bleef geheim. Tot ze deelnamen aan de Nederlandse versie van ‘Got talent’ en in de finale op televisie verschenen zonder masker. Dat ze die finale verloren, was bijzaak want iedereen had de mond vol over hun identiteit. Vijf onbekende mannen, die enkele dagen daarvoor ook al opdoken in Halloween, de nieuwe videoclip van de dansgroep samen met DJ’s Wolfpack en Bassjackers .

Bon, 2020 en we hadden ze voor het eerst echt gezien. Eindelijk, want al jaren werd er druk over gespeculeerd. Zo doken er na een optreden eens foto’s op van vijf mannen zonder maskers. En al van in den beginne werd de groep gelinkt aan Sinerjey Meyfroodt, een Iepers danstalent en ondertussen ook de man van K3-zangeres Marthe De Pillecyn. Niet helemaal onterecht zou later blijken want Meyfroodt was de bezieler en hun choreograaf. Tot dit weekend.

“Tot vandaag waren wij bekend als Baba Yega’, zegt Yarno Lemmelijn in een videoboodschap op Facebook in het bijzijn van de voltallige dansgroep. “Maar daarna niet meer.” Een ander lid, Lucas Cabanier, benadrukt dat het niet gaat om een mediastunt of dergelijke. “Deze boodschap komt echt uit ons hart. Samen met onze choreograaf Sinerjey hebben we besloten om onze maskers voor eeuwig op te bergen.”

De groep bedankt hun fans voor alle liefde en doet dat met een toepasselijk hartje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer