©  Action Images via Reuters

Tyson Fury behoudt zijn wereldtitel na simpele zege tegen Chisora en zoekt meteen confrontatie op met echte concurrent: “Kleine dwergbodybuilder, jij bent de volgende”

De Engelse wereldkampioen boksen bij de zwaargewichten Tyson Fury heeft zaterdag in het stadion van de Londense voetbalploeg Tottenham Hotspur voor ongeveer 60.000 toeschouwers zijn WBC-titel met succes verdedigd tegen zijn landgenoot Derek Chisora. Meteen na de kamp daagde hij zijn echte grote concurrent, de Oekraïner Oleksandr Usyk, met een ordinaire scheldpartij uit voor een gevecht om de onbetwiste wereldtitel bij alle boksbonden.

Maarten Delvaux

Chisora moest zich in de tiende ronde uiteindelijk gewonnen geven toen de scheidsrechter het gevecht stopzette. Fury versloeg Chisora al twee keer eerder, in juli 2011 in Wembley op punten en drie jaar later na een opgave in de tiende ronde in de ExCel Arena in Londen. Ook nu bleek de 38-jarige bokser geen partij voor een oppermachtige Fury, die zijn opponent met de regelmaat van de klok op een stel flinke klappen trakteerde. Vanaf de tweede ronde werd Chisora compleet overklast. In de negende ronde liep hij een stevige oogwonde op, een brutale uppercut van Fury in ronde tien leidde het begin van het einde in.

De 34-jarige Fury is dus nog steeds ongeslagen en telt op zijn erelijst 33 zeges in 34 kampen. De 38-jarige Chisora won 33 keer en leed nu zijn dertiende nederlaag. Voor ‘Gipsy King’ was het zijn eerste kamp sinds hij in april in Wembley met succes zijn titel verdedigde tegen landgenoot Dillian Whyte. Fury kondigde na de wedstrijd zijn pensioen aan, maar keerde toch terug op die beslissing. Chisora bokste voor het laatst in juli. Hij won toen in de Londense O2 Arena op punten van de Bulgaar Kubrat Pulev.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fury nam in 2020 de WBC-riem over van de Amerikaan Deontay Wilder na een slopende kamp. In 2015 kroonde hij zich voor het eerst tot wereldkampioen. Toen versloeg hij de Oekraïner Wladimir Klitschko en nam diens WBA-, WBO- en IBF-titels over. Daarna raakte Fury de weg en zijn titels kwijt door mentale problemen, onder meer te wijten aan druggebruik.

En nu de kamp waar het echt om draait: Fury vs Usyk

De kamp tegen Chisora was vooral een opwarmertje voor een lang verwachte clash met Oleksandr Usyk. De Oekraïner is de huidige zwaargewichtkampioen bij de andere boksbonden WBA, WBO en IBF en op die manier de uiteindelijke opvolger van Fury. Hij onttroonde de Brit Anthony Joshua en verdedigde in augustus succesvol zijn wereldtitel tegen diezelfde Joshua. Meteen na de zege van Usyk op Joshua staken geruchten over een mogelijke clash tussen de Oekraïner en Tyson Fury de kop op. Onder anderen oud-bokser Lennox Lewis riep op voor een episch gevecht: “Kunnen we de fans eindelijk een ongeëvenaard titelgevecht geven? We wachten er al 19 jaar op en de fans verdienen het!”

“Waar is Usyk, het konijn?

De voorbije maanden volgde een heleboel héén en weer gescheld tussen Fury en Usyk, maar een akkoord over een kamp werd niet gevonden. Vandaar dat Fury zich tevredenstelde met een gevecht tegen Chisora. Zaterdag meteen na zijn zege haalde de Britse bokskoning opnieuw zwaar uit naar Usyk, die naast de ring zat. “Waar is Usyk, het konijn?”, riep Fury, die zich in zijn gebruikelijke platte stijl volledig liet gaan in een reeks groffe beledigingen toen de Oekraïner hem naast de ring recht in de ogen keek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Usyk, jij bent de volgende, you little b****. Jij bent de volgende. Ik en jij. Konijn. Jij kleine dwergbodybuilder van 95 kilogram. Ik ga jou helemaal afschrijven. Dat heb ik al eens gedaan met een Oekraïner (Wladimir Klitschko), juist? En dat zal ik ook met jou doen, met je spleet tussen je tanden.” Waarop nog een heleboel scheldwoorden volgden die we hier niet zullen herhalen. Het ziet er naar uit dat de clash tussen Fury en Usyk er in 2023 zal komen. Een uiterst zeldzaam gevecht om de titel van de “undisputed” wereldkampioen bij de zwaargewichten. Eentje waar allicht ook een record aan prijzengeld zal te rapen zijn voor Fury, die ondertussen al meer dan 100 miljoen dollar verdiende in de boksring.

©  EPA-EFE

©  EPA-EFE

©  EPA-EFE

©  Action Images via Reuters

©  EPA-EFE

©  EPA-EFE

©  Action Images via Reuters

©  Action Images via Reuters

©  Action Images via Reuters

©  Action Images via Reuters

©  Action Images via Reuters

©  Action Images via Reuters

©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer