Conner Rousseau. ©  BELGA

Vooruit vervroegt voorzittersverkiezingen zodat ze tegen campagne 2024 “klaar zijn met intern huiswerk”

De partij Vooruit vervroegt haar voorzittersverkiezingen met een half jaar. Normaal gezien zouden die in het najaar van 2023 plaatsvinden, maar dan zouden ze pal in de campagne voor de verkiezingen van 2024 vallen. Daarom ging het partijcongres van Vooruit zaterdag in op een voorstel van voorzitter Conner Rousseau om die voorzittersverkiezingen met zes maanden te vervroegen.

gliBron: BELGA

Rousseau en zijn running mate Funda Oru werden in november 2019 verkozen aan het hoofd van de Vlaamse socialisten, toen nog de sp.a. Het was al bekend dat ze kandidaat waren om zichzelf op te volgen. De geplande timing was echter niet ideaal. De nieuwe verkiezingen zouden in principe rond november 2023 plaatsvinden, een moment waarop de partijen zich al volop aan het klaarstomen zijn voor de verschillende verkiezingen in de lente van 2024.

Daarom stelde Rousseau zijn congres voor de interne verkiezingen met een half jaar te vervroegen, “zodat we tegen de zomer van 2023 klaar zijn met ons intern huiswerk”. “En zodat we al onze energie een jaar lang kunnen richten op het winnen van de verkiezingen.” De leden volgden dat voorstel massaal.

Het is afwachten of er een tegenkandidaat zal opduiken. Onder het voorzitterschap van Rousseau is Vooruit van een historisch laagtepunt in de peiling weer goed voor zowat 16 procent én Rousseau zelf geldt als een van de populairste politici van het moment.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer