© Shutterstock
EMA wil verbod op reeks hoestsiropen
Een reeks hoestmiddelen met de stof folcodine, moeten in de Europese Unie verboden worden, omdat ze kunnen leiden tot een gevaarlijke allergische reactie bij algemene verdoving. Dat zegt het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) vrijdag. In België is de verkoop van dergelijke geneesmiddelen sinds enkele maanden opgeschort.
Folcodine-bevattende geneesmiddelen - veelal siroop - worden gebruikt om droge hoest te behandelen, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Folcodine, dat is afgeleid van morfine, werkt vooral in op het centrale zenuwstelsel, waardoor de hoestreflex wordt afgezwakt.
Maar volgens het EMA kunnen dergelijke geneesmiddelen gevaarlijk zijn, ook als ze lange tijd voor de verdoving werden gebruikt. “De inname van folcodine tot twaalf maanden voor een algemene anesthesie kan het risico op een anafylactische reactie verhogen”, luidt het. Het FAGG omschrijft anafylactische reacties als “plotse, ernstige en mogelijk levensbedreigende allergische reacties”.
Volgens het EMA zijn geneesmiddelen met folcodine momenteel nog toegelaten op de Belgische markt (en ook in Frankrijk, Ierland, Kroatië, Litouwen, Luxemburg en Slovenië). Maar het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) nuanceert: de verkoop van geneesmiddelen die folcodine bevatten, is in België geschorst sinds 1 oktober 2022, zegt het. Er was op dat moment maar één geneesmiddel op basis van folcodine in de handel: Pholco-Méréprine Mono.
Hoofdpunten
Assisen wijst familie Aquino 131.000 euro schadevergoeding toe na dood van Silvio
Een mondvol stadion: waarom voetbaltempels steeds gekkere namen krijgen
Gigantische Chinese spionageballon vliegt al dagen boven VS, maar leger durft hem niet neer te schieten
Dimitri de Condé: “Om tien voor middernacht waren transfers van Onuachu en Arokodare nog niet rond”
Beste van Plus
Lees meer
Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames door coronavirus stijgt weer
Romp in Antwerpse kelder is mogelijk van 52-jarige vrouw uit Barcelona: dit weten we al
Aanpassing rode lijst landbouwbedrijven ligt op tafel, maar kans tot een akkoord is klein
Demir treft zeker 300 Limburgse kmo’s met knip in groenestroomcertificaten: “Heel businessplan hertekenen”