© Belga

Nog een bekroning: Evenepoel wint nu ook de Vlaamse Reus: “Ik heb iedereen blij gemaakt”

Remco Evenepoel (22) is de laureaat van de Vlaamse Reus, een trofee die jaarlijks wordt uitgereikt door de VBS (Vlaamse Bond van Sportjournalisten). De renner van Quick-Step kreeg 630 punten achter zijn naam, zo goed als het dubbele van nummer twee, olympisch kampioen schaatsen Bart Swings. Lotte Kopecky werd derde.

Werner Bourlez

Het blijft prijzen regenen voor Remco Evenepoel. Na de Flandrien van het Nieuwsblad, de Kristallen Fiets, de Nationale Trofee voor Sportverdienste en recent nog de Velo d’Or werd hij nu ook verkozen tot Vlaamse Reus, een trofee voor de beste Vlaamse sporter van het seizoen.

Grand cru

2022 was een grand cru voor Evenepoel. Hij won vijftien koersen, met daarbij de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik en Clasica San Sebastian. Maar de hoogtepunten vielen in het najaar, met eerst de eindzege in de Ronde van Spanje en als kers op de kaart de wereldtitel in de wegrit in het Australische Wollongong.

Het wordt wellicht niet de laatste trofee voor Evenepoel. Hij is onder meer ook topkandidaat om het Vlaams Sportjuweel te winnen en hij is de uitgesproken favoriet voor de titel Sportman van het Jaar.

Evenepoel (deze week in Italië om enkele Giro ritten te verkennen) kreeg vorige week de trofee, een beeldhouwwerk van Willem Vermandere, in ontvangst.“Deze prijs wordt toegekend door journalisten en dat zijn toch de mensen die sport van het dichtstbij volgen”, reageerde Evenepoel. “Iets kritischer ook. Het is een teken dat ik iedereen blij heb kunnen maken. De trofee eert ook mijn terugkeer na mijn zware val in de Ronde van Lombardije twee jaar geleden. Dat vind ik mooi. Het wil zeggen dat iedereen snapt hoe slecht het er toen uitzag en hoe diep ik gezeten heb, letterlijk en figuurlijk. Het is een lange weg geweest.”

Uitslag Vlaamse Reus 2022

1. Remco Evenepoel: 630 punten

2. Bart Swings: 316 punten

3. Lotte Kopecky: 230 punten

4. Wout Van Aert: 213 punten

5. Noor Vidts: 121 punten

6. Carl Hoefkens: 35 punten

7. Nicky Evrard: 27 punten

8. Kenny De Ketele: 21 punten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer