Evaldas Siskevicius, de Litouwer die ooit op heroïsche wijze Parijs-Roubaix uitreed, hangt fiets aan de haak

Als u dit voorjaar Parijs-Roubaix heeft gekeken, herinnert u zich ongetwijfeld nog de zware strijd van YouTuber Bas Tietema om de finish te halen - ondanks dat hij al ver buiten de tijdslimiet reed. Die heroïsche onderneming werd hem in 2018 ook al voorgedaan door Evaldas Siskevicius. Die verbaasde door een jaar later zowaar de top tien te halen in de Hel van het Noorden, maar die hoogten zal de Litouwer nu niet meer bereiken: Siskevicius maakte bij DirectVelo bekend dat hij met wielerpensioen gaat.

Sam Varewyck

Siskevicius, die eind dit jaar zijn 34ste verjaardag viert, werd prof in 2011 en zou zijn hele carrière voor kleinere Franse ploegen rijden. Zijn mooiste overwinningen waren twee nationale tijdrittitels (2020 en 2021), het eindklassement van de Ronde van Estland dit jaar, het eindklassement van het Circuit des Ardennes in 2015 en een handvol ritzeges in kleine etappekoersen. Geen CV dat de doorsnee wielerliefhebber lang zal bijblijven, maar Siskevicius fietste zich in 2018 wel in de harten van het publiek tijdens Parijs-Roubaix.

De toenmalige wereldkampioen Peter Sagan was dat jaar de beste in de Hel van het Noorden. Maar lang nadat de Slowaak over de finish kwam, druppelde ook Siskevicius binnen in de befaamde Velodroom. Hij had onderweg pech gekend en reed lange tijd alleen voor de bezemwagen uit, maar weigerde af te stappen. Uiteindelijk kwam hij meer dan een uur na de winnaar aan in Roubaix. Ruim buiten tijd, maar de hekken van de Velodroom gingen voor Siskevicius toch nog open.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een jaar later verbaasde de Litouwer door in dezelfde koers negende te worden, in het groepje dat om plek zes sprintte en in het gezelschap van onder meer ex-winnaar Greg Van Avermaet. Siskevicius was dit jaar aan de slag bij Go Sport-Roubaix Lille Métropole en wilde graag langer doorgaan, maar wist geen nieuw contract te versieren. Dat vertelde hij aan DirectVelo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer