©  BELGA

Meer dan 25 atleten ontvingen haatberichten na WK atletiek in Eugene, vooral vrouwen getroffen

Meer dan 25 atleten, in grote meerderheid vrouwen, kregen via sociale media haatberichten van seksistische of racistische aard toegestuurd na het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene afgelopen zomer. Dat blijkt uit een rapport van de wereldatletiekbond World Athletics.

Bron: BELGA

Onder de noemer Online Abuse Study voerde de federatie tijdens het wereldkampioenschap een onderzoek om haatberichten en beledigingen tegenover atleten op te sporen en aan te pakken. Dagelijks doorzocht het met behulp van een algoritme duizenden berichten op Twitter en Instagram en voerde het online enquêtes uit. In totaal werden meer dan 425.000 berichten geanalyseerd. De federatie voerde eerder een gelijkaardig onderzoek uit na de Olympische Spelen van Tokio in de zomer van 2021.

World Athletics noemt de bevindingen uit zijn onderzoek “erg zorgwekkend”. Zo deelde het mee dat 27 atleten te maken kregen met haatdragende boodschappen, waarvan zo’n zestig procent gericht waren tegen vrouwen. Maar liefst een vijfde van alle berichten bevatte ook racistische uitlatingen. Verder toonde het onderzoek dat Twitter het grootste platform voor de beledigende boodschappen vormde. Zestig procent van de berichten verscheen immers op het Amerikaanse sociale mediakanaal. 

De internationale atletiekfederatie benadrukte dat ze het recht heeft om de namen van de auteurs van de haatberichten aan te geven bij de autoriteiten.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer