©  AP

VS, Zuid-Korea en Japan leggen nieuwe sancties op aan Noord-Korea

De Verenigde Staten en hun bondgenoten Zuid-Korea en Japan hebben nieuwe sancties opgelegd aan personen en organisaties die betrokken zijn bij het kernwapenprogramma van Noord-Korea. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën.

gjsBron: BELGA

Aan drie functionarissen van de regerende Arbeiderspartij van Noord-Korea zijn sancties opgelegd. “De ambtenaren speelden een hoofdrol in de programma’s voor illegale massavernietigingswapens en ballistische raketten van Noord-Korea)”, zegt Brian Nelson, directeur van de afdeling Terrorisme en Financiële Inlichtingen.

Naar verluidt zullen de maatregelen onder meer de tegoeden van de betrokkenen bevriezen. Tegen Noord-Korea zijn al strenge sancties ingesteld door de VN-Veiligheidsraad. De VS, Zuid-Korea, Japan en de Europese Unie hebben de afgelopen jaren ook herhaaldelijk hun eigen sancties tegen Noord-Korea aangenomen. VN-resoluties verbieden het grotendeels geïsoleerde land kernproeven uit te voeren en ballistische raketten te testen die, afhankelijk van hun ontwerp, kunnen worden uitgerust met een kernkop.

Zuid-Korea heeft nu acht personen en zeven instellingen op de zwarte lijst geplaatst, om dezelfde redenen als Washington. Het gaat om een reactie op de laatste test van een Noord-Koreaanse intercontinentale ballistische raket op 18 november, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoel vrijdag bekend. Volgens het persbureau Kyodo heeft de regering in Tokio besloten de tegoeden van twee handelsondernemingen, een hackersgroep en één andere persoon te bevriezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer