Illustratiebeeld. ©  Getty Images/iStockphoto

Riemst kiest voor speelboomgaard in plaats van klassieke losloopweide voor honden

Riemst -

Het Riemstse gemeentebestuur heeft in Vroenhoven eindelijk een geschikte locatie gevonden waar hondenbezitters straks terecht kunnen om hun trouwe viervoeter los te laten lopen. Het wordt geen klassieke losloopweide maar een ‘hondenspeelboomgaard’.

Eddy Vandoren

Begin 2023 opent in Vroenhoven de eerste hondenlosloopweide van Riemst. Die komt op de hoek van de Bloesemstraat en Burgemeester Scheperslaan, op 100 meter van de Sint-Petrus- en Pauluskerk. Er worden verschillende functies gecombineerd, waardoor er gesproken kan worden van een ‘hondenspeelboomgaard’. Het wordt een klimaat- en natuurvriendelijk project met een duurzame inrichting waar ook de buurtbewoners baat bij hebben. Er worden diverse hondenspeeltuigen geïnstalleerd: bosjes met struiken, boomstammen, een natuurlijke hondenzwempoel, een graafzone met zand, kort en lang gras... en dat te midden van Haspengouwse hoogstamfruitbomen.

Begin 2023 opent de hondenspeelboomgaard op de hoek van de Bloesemstraat en Burgemeester Scheperslaan. ©  eva

Biodiversiteit

“Er was al langer vraag naar een hondenlosloopweide”, zegt schepen van Milieu Peter Neven (cd&v). “Die wordt nu gerealiseerd, maar we koppelen er meteen ook enkele andere functies aan. We maken er een hondenspeelboomgaard van want naast een losloopweide wordt het ook een fruitplukweide. Buurtbewoners kunnen er fruit gaan plukken of verkoeling zoeken in de zomer en voor de nabijgelegen school is het dankzij de biodiversiteit ook een goede locatie voor buiteneducatie.”

Niet in achtertuin

De nieuwe boomgaard ligt vlakbij de grote parking van Belevingscentrum De Brug op ruime afstand van de nieuwe woonwijk en zal omzoomd worden met hagen en een groenbuffer. Burgemeester Mark Vos (cd&v): “Een hondenlosloopweide stond al langer in ons actieplan, maar niemand wil ze in zijn achtertuin. Hier in Vroenhoven ligt ze ideaal zodat er een eind komt aan de zoektocht. Ook onze inwoners willen hun hond laten loslopen en laten ravotten, maar officieel was dat tot nu toe nergens op openbaar domein toegelaten. We zijn dus blij dat we dit nu kunnen verwezenlijken vlakbij een ruime parking zodat alle Riemstenaren er terecht kunnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer