Nieuwe piste in dossier Bende van Nijvel? Speurders zoeken naar machinepistool in Damse Vaart

Vanochtend hebben politiespeurders en duikers van de civiele bescherming in de Damse Vaart gezocht naar een wapen dat zou hebben toebehoord aan de Bende van Nijvel. Het wapen, een uzi-machinepistool, zou indertijd door de latere eigenaar in het kanaal geworpen zijn.

Koen Theuns, Junior Verbeeke en Dirk Coosemans

Het wapen zou oorspronkelijk toegehoord hebben aan een Rijkswaterstaat uit Aalst. Later kwam het in handen van een garagist die wist dat het wapen toebehoorde aan de Bende van Nijvel. Diezelfde garagist zou het wapen hebben willen geven aan Peter, een voormalige buitenwipper uit Gent en de man die uiteindelijk met het verhaal naar buiten kwam.

Peter weigerde echter het wapen omdat hij en een vriend wisten dat het om een politiewapen ging. Dat wapen werd vervolgens samen met vijf laders in het water geworpen. De toenmalige koper had namelijk gehoord dat de uzi en de laders hadden toebehoord aan de Bende van Nijvel. En hij wou daar niks mee te maken hebben.

Na vele jaren stapte Peter naar het gerecht dat nu deze nieuwe piste onderzoekt. “Wij bevestigen dat er een zoeking gaande is in de Damse Vaart”, zei Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket woensdagmiddag. “Alle pertinente pistes proberen we te bewandelen om de zaak op te lossen.”

De Bende van Nijvel maakte 28 doden in 1982, 1983 en 1985 met uiterst gewelddadige overvallen in supermarkten.

Peter kreeg jaren geleden de vraag om het wapen over te nemen maar weigerde. Hij stapte uiteindelijk naar het gerecht. ©  rr

©  rr

©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer