Archieffoto. ©  Shutterstock

Onthaalmoeder uit Zonhoven geschorst: “Zeer bezorgd over fysieke en psychische integriteit van kinderen”

Het agentschap Opgroeien heeft een onthaalmoeder uit Zonhoven tijdelijk op non-actief gezet en gaat haar ook schorsen. Volgens het agentschap is er “ernstige bezorgdheid” over de veiligheid van de kinderen die er opgevangen worden. Het aantal kinderopvangplaatsen dat wegens incidenten minstens tijdelijk gesloten wordt, neemt zo opnieuw toe.

gjs/maw

Waarvan de onthaalmoeder precies verdacht wordt, is niet duidelijk. “Maar we hebben zeer recent informatie gekregen waardoor we zeer bezorgd zijn geworden over de fysieke en psychische integriteit van de kinderen die daar opgevangen worden”, zegt Nele Wouters van het agentschap Opgroeien.

Er is heel snel geschakeld, voegt Wouters nog toe. “De onthaalmoeder is door ons op non-actief gezet en de formele schorsing wordt nog formeel geofficialiseerd. Maar dit is een tijdelijke maatregel met dringende noodzakelijkheid”, benadrukt ze.

Onderzoek

Bij de koepelorganisatie Ferm Kinderopvang, onder wiens vleugels de onthaalouder werkt, bevestigen ze dat de klacht ernstig wordt genomen. “Op dit moment is het voor ons nog onduidelijk van wie de klacht komt maar we hebben meteen onze verantwoordelijkheid opgenomen in het belang van de kinderen. Het is beter dat er tijdelijk geen kindjes komen. Door de opvang tijdelijk op non-actief te zetten, kunnen we ook een periode van rust inbouwen voor de onthaalouders. Onderzoek zal aantonen hoe we er verder mee moeten omgaan”, zegt provinciemanager Josine Jackers voor Ferm Kinderopvang.

De ouders van de negen betrokken kinderen werden op de hoogte gebracht. “Vandaag waren er drie kindjes aanwezig. We gaan met alle ouders bekijken of we een andere opvang kunnen vinden. Het is niet evident om vervanging te zoeken want de vraag naar kinderopvang is groter dan het aanbod”, zegt de provinciemanager.

Voorzorg

De onthaalmoeder in Zonhoven werd nog niet eerder geschorst en bij Ferm Kinderopvang staat die niet aangestipt als ‘probleemopvang’. “De drastische maatregel is genomen uit voorzorg. Het gaat over jonge kinderen en niemand kan er op tegen zijn dat we een periode van rust inbouwen voor de onthaalouder en voor het onderzoek.”

In de klacht zou melding gemaakt worden van een ruwe omgang met de kindjes. Heftige voorbeelden gaan over tegen het hoofdje slaan en kindjes over de grond sleuren. “Ik kan momenteel niets bevestigen, ik weet niet of dit waar is. Dit klinkt zeer ernstig en daarom is het belangrijk dat we de klacht degelijk onderzoeken. Dat is de taak van het agentschap Opgroeien.”

Ferm Kinderopvang heeft in Limburg meer dan 400 onthaalouders. “We staan voor een kwaliteitsvolle opvang. Ik merk dat er meer maatschappelijke aandacht is, ook in de actualiteit . We hebben niet de indruk dat de officiële procedures bij ons sterk zijn toegenomen. Het gaat om een klein percentage van de onthaalouders. Alle klachten worden ernstig genomen. Dit was ook in het verleden zo. Een klacht en een klacht is twee. Ontevredenheid kan dikwijls worden opgelost tijdens een goed gesprek en dat gebeurt gelukkig ook nog altijd”, zegt Josine Jackers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer