©  ANP/Hollandse Hoogte/ Maurice van Steen

De soap na de heisa: waarom plots twee andere Rode Duivels met de pers praatten (en Jan Vertonghen toch niet kwam)

De bezetting van de Belgische persconferentie om 13 uur is een soap geworden. Aanvankelijk waren Yannick Carrasco en Arthur Theate voorzien, twee spelers die niet in actie kwamen tegen Marokko en dus niet bepaald de ideale gesprekspartners voor de pers. Afgelopen nacht werd de bezetting plots gewijzigd naar Jan Vertonghen en Eden Hazard. Zij waren beter geplaatst om te reageren op de (vermeende) ruzie na de nederlaag tegen de Marokkanen en zo de situatie te ontmijnen. Maar kijk, vanochtend werd de bezetting weer gewijzigd “omwille van praktische redenen”: naast Eden Hazard voerde ook Thibaut Courtois het woord.

Ludo Vandewalle

  Een verrassing vannacht om 2.23 uur Qatarese tijd (0.23 uur in België). Perswoordvoerder Stefan Van Loock stuurt een bericht uit dat er een wijziging in het persprogramma van de Rode Duivels is. De bankzitters Arthur Theate en Yannick Carrasco waren aangekondigd, twee goede spelers maar in de huidige context van een Rode Duivels-selectie in crisis niet echt opportuun. Ze zouden worden bestookt met vragen over Marokko en straks Kroatië terwijl ze er als bankzitters ver vanaf staan.

  De wijziging vond evenwel niet daarom plaats. Een bericht in de gerespecteerde Franse sportkrant l’Équipe verhaalde over een stevige ruzie tussen Jan Vertonghen enerzijds en Eden Hazard en Kevin De Bruyne anderzijds na de verloren match tegen Marokko. Romelu Lukaku zou zelfs tussengekomen zijn om de partijen te scheiden. Anders was het tot een fysieke confrontatie gekomen. Een bericht dat al snel werd opgepikt en gecheckt. De Rode Duivels ontkenden het verhaal, maar zoals dat tegenwoordig gaat, vond het via de vele communicatiekanalen zijn weg in heel Europa. Zo pakte ook de Engelse krant Daily Mail er snel mee uit. Zonder te checken evenwel.

   ©  BELGA

   Emotionele reacties

   Om de situatie te ontmijnen werd afgelopen nacht beslist om Jan Vertonghen en Eden Hazard op de persconferentie dus hun verhaal te laten doen, waarna er vanochtend opnieuw een wijziging kwam: Courtois nam de plaats van Vertonghen in. Vertonghen heeft andere verplichtingen door verschuivingen in het programma, klonk het vanuit Qatar.

   Het duo stond om 13 uur Belgische tijd de journalisten te woord. De focus kan nu opnieuw op de match tegen Kroatië gelegd worden.