©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

PostNL-medewerkers staken noodgedwongen in het geniep

Medewerkers van het Nederlandse postbedrijf PostNL hebben afgelopen nacht in het geheim gestaakt in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Dat zegt vakbond FNV, die meent dat de regels voor werkonderbrekingen dusdanig zijn beknot, dat deze noodgreep noodzakelijk is.

gliBron: BELGA

De rechter stond eerder alleen acties toe zolang het bezorgen van essentiële post niet wordt verstoord, zoals rouwkaarten en medische brieven. Dat komt er volgens de FNV op neer dat er maar 33 mensen tegelijk mogen staken. “Als er gestaakt wordt en andere medewerkers krijgen daar lucht van, willen ze zich misschien aansluiten en dan moeten we ze teleurstellen”, legt FNV-bestuurder Mariska Exalto uit. “Het gevolg is dus dat PostNL-medewerkers niet kunnen staken op de manier die ze willen en de kleine staking die dan nog wel kan, in het geniep moet.”

De PostNL-medewerkers staken volgens de bond omdat ze een beter cao-bod willen van hun werkgever. Ze willen dat iedereen binnen PostNL minstens 14 euro per uur verdient. Daarnaast willen ze minstens 10 procent loonsverhoging, om de kosten van de gestegen prijzen enigszins op te kunnen vangen. Verder willen ze onder andere dat de werkdruk omlaag gaat. Ook zouden uitzendkrachten na negen maanden aan de slag te zijn geweest voor PostNL een vaste aanstelling moeten krijgen.

PostNL deed maandag nog een geste aan het personeel. Het bedrijf gaat een deel van het geld uit zijn cao-bod alvast uitbetalen aan werknemers met het salaris van december. FNV liet eerder weten dat medewerkers “furieus” zijn over het “zoethoudertje”. De bond denkt na over verdere acties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer