Bereikten frustraties tussen Rode Duivels hoogtepunt na opstootje in kleedkamer? Spelers ontkennen kletterende ruzie na duel tegen Marokko

Het lijdt geen twijfel: er heerst hoogspanning bij de Rode Duivels. De Franse sportkrant ‘L’Equipe’ schrijft zelfs dat Jan Vertonghen na Marokko neus aan neus stond met Eden Hazard en Kevin De Bruyne en dat Romelu Lukaku alle partijen moest scheiden. Rond de nationale ploeg wordt die kletterende ruzie ontkend, maar dat er iets sluimert, is duidelijk.

Jürgen Geril, Pieter-Jan Calcoen en Yanko Beeckman

Opmerkelijk, scherp, bizar. Zo werd het interview omschreven dat Jan Vertonghen gaf na de pijnlijke 0-2-nederlaag tegen Marokko. Daarin stelde de recordinternational: “Er zijn zoveel zaken die door mijn hoofd gaan die ik beter niet zeg. Of toch niet buitenskamers.” Even later voegde de Anderlecht-verdediger er nog aan toe: “We creëerden niets. Waarschijnlijk vallen we slecht aan omdat we te oud zijn, toch? Het zal zoiets zijn.”

©  BELGA

“Bullshit”

Iedereen vroeg zich meteen af of Vertonghen daarmee Eden Hazard viseerde, die een dag voor de wedstrijd openlijk had verklaard: “We hebben niet de snelste verdedigers ter wereld, maar dat weten ze zelf ook wel.” Volgens L’Equipe was dat wel degelijk het geval. Volgens de Franse krant stapte Jan Vertonghen daarna naar de kleedkamer, waar hij stevig zijn ongenoegen en frustratie uitte over de communicatie van de Belgische aanvoerder. De verdediger voegde er naar verluidt nog aan toe: “Zulke zaken worden niet buiten de kleedkamer gezegd” en benadrukte dat hijzelf alle spelers altijd had beschermd, ook als ze niet in de selectie zaten of niet goed waren.

Daarop zou naast Eden Hazard ook Kevin De Bruyne zich geviseerd gevoeld hebben, waarop alle partijen in de clinch gingen en neus aan neus gingen staan. Het was finaal Romelu Lukaku die ingreep en de kemphanen uit elkaar haalde.

Een spectaculair verhaal, maar toen wij navraag deden binnen de nationale ploeg, werd het wel overal ontkend. Een Rode Duivel liet zelfs weten: “Da’s bullshit.”

Die veelvuldige ontkenning betekent evenwel niet dat alles peis en vree is bij de Duivels. Er zijn zeker pittige discussies geweest en er heerst wantrouwen. Dat maakte een hele dag spitten rondom de Rode Duivels wel duidelijk. Bondscoach Roberto Martinez bluste wel, maar stak het ook niet allemaal weg toen hij met de media sprak: “Er zijn spanningen binnen de ploeg, ja”, zei hij op RTL. “Maar zo gaat dat nu eenmaal. Die jongens zitten in de meest veeleisende kleedkamers ter wereld met grote persoonlijkheden. Ook daar heerst spanning na een nederlaag. Daarom kan ik de reacties begrijpen.”

Verzoenende sessie?

Volgens L’Equipe was er maandag tussen de activiteiten op de familiedag door een crisisvergadering met Roberto Martinez en de kaderspelers om iedereen te verzoenen. De bondscoach staat alleszins dagelijks in contact met sportpsycholoog Jef Brouwers. Tegenover de media gaf Martinez alleen aan dat er “een sessie” was geweest, zonder verdere details.

Hoe hard het echt gebrand heeft bij de Rode Duivels, zal de volgende dagen blijken. Maar de aanloop naar de alles-of-niets-match tegen Kroatië is hoe dan ook verstoord.