© Toon Royackers

Madeleine is 100: “Kruiswoordraadsels en schilderen: dat is mijn geheim”

Zonhoven

De woonkamer, de keuken en de hal van de honderdjarige Madeleine Gelders uit Zonhoven lijkt wel op een kunstmuseum. Overal hangen schilderijen die ze in haar leven zelf gemaakt heeft.

Beroemd is ze er helaas nooit mee geworden, maar de perfectie is wel opmerkelijk. “Ik heb het gewoon uit mezelf geleerd,” zo toont ze. “Ik kocht wat verf en doeken, en langzaam ben ik er in gegroeid. Ja, op latere leeftijd heb ik me wel eens ingeschreven voor de lessen kunstschilderen. De lesgever kwam even verbaasd over mijn schouder meekijken toen ik begon. Ik mocht eigenlijk meteen terug naar huis keren, zei ze. ‘Jij kunt al alles,’ was haar opmerking. Als lesgever mocht ik eventueel wel blijven. Dat was natuurlijk leuk om horen, maar ik ben toch maar vooral uit hobby verder blijven schilderen. Het moeten intussen toch enkele honderden werken zijn. Een paar heb ik kunnen verkopen, maar rijk ben ik dus niet geworden,” lacht Madeleine.

Madeleine is eigenlijk geboren als Maria. Zo staat het ook nog steeds op haar identiteitskaart. “Maar Madeleine vond ik mooier. Mijn schilderijen teken ik dan weer met Caroline. Dat is mijn artiestennaam. Een paar jaar geleden raadde de huisarts mij aan om kruiswoordraadsels en sudoku’s op te lossen. Dat zou goed zijn om mijn geest helder en jong te houden. Dat doe ik nu elke dag. Het kruiswoordraadsel van Het Belang van Limburg is het eerste van de dag. En de dokter heeft gelijk gekregen: ik ben er honderd jaar mee geworden. Afgelopen week werd Madeleine uitgebreid gevierd, en kwam ook het hele gemeentebestuur haar feliciteren. Of ik nog grote wensen heb? Jazeker, gezond blijven en nog veel kruiswoordraadsels oplossen. Dan ben ik tevreden.”(toro)

Woonplaats: Zonhoven

Vroeger beroep: verkoopster

Naam echtgenoot: Pierre Gielen

Kinderen: Eddy, Marina en Alda

Kleinkinderen: Evelien, Gwendolien, Silvia, Frank, Serge, Kristof en Marie-Jeanne

Achterkleinkinderen: Sander (6), Mila (11), Mathis (14), Gitte (21), Seppe (18), Greg (29), Daphne (24), Kenneth (29), Lennert (21), Lena (9), Seppe (7) en Rune (2) .  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer