© Getty Images

“Seksueel geweld deel van Russische arsenaal om Oekraïners te vernederen”, zegt Oekraïense first lady

Seksueel geweld maakt deel uit van het Russisch “arsenaal” om Oekraïners te vernederen. Dat heeft de Oekraïense first lady Olena Zelenska maandag gezegd tijdens een conferentie in Londen. De Oekraïense riep de wereldleiders op tot een “globaal antwoord” op het drama dat zich afspeelt in haar vaderland.

Sinds de Russische invasie op 24 februari zijn de mogelijkheden voor de bezetters om Oekraïners te vernederen uitgebreid, aldus Zelenska. “Helaas maken seksueel geweld en seksuele misdrijven deel uit van dit arsenaal.”

De first lady zei verder dat de Russen “systematisch en openlijk” seksueel geweld gebruiken. “Daarom is het van groot belang dat dit erkend wordt als een oorlogsmisdaad om alle daders te vervolgen”, klonk het. “Ik hoop echt dat de hele wereld zal reageren op wat er momenteel in Oekraïne gebeurt.”

“Iedereen weet dat er heel veel verkrachtingen worden gepleegd” door het Russische leger in Oekraïne, zei de Oekraïense nog. Maar volgens Zelenska spreken de slachtoffers zich vanwege de oorlog nog minder uit dan normaal, uit angst dat hun aanvallers terugkomen en het opnieuw zullen doen.

Het Oekraïense Openbaar Ministerie zou ongeveer honderd gevallen van vermeende seksuele misdrijven onderzoeken. De Oekraïense regering heeft ook een psychologische cel ter ondersteuning van de slachtoffers opgericht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer