Dat barbecue niet enkel voor de zomer is, bewijst Marco Buttiens van Smooksjuur in Kortessem. — © Smooksjuur
Takeaway tip: Kortessemse zaak steekt winterbarbecue aan met pulled pork en Black Angus cote à l’os
Dat barbecue niet enkel voor de zomer is, bewijst Marco Buttiens van Smooksjuur in Kortessem. Over twee weken zet hij de barbecue buiten en kan je er terecht voor echte vleesgerechten: van een pulled pork burger tot traag gegaarde Black Angus cote à l’os.
Tijdens zijn opleiding aan de hotelschool in Hasselt besefte Marco Buttiens dat hij nooit nog iets anders wilde doen. Hij was aan de slag als hulpkok in het restaurant van Lucie Ory en Jimmy Michiels tijdens het televisieprogramma Mijn Restaurant. Daarna ging hij thuis in de keuken aan de slag als cateraar voor feestjes. “Nu zie je ze meer, maar zeven jaar geleden zette ik als één van de eersten een foodautomaat met verse maaltijden, soep en desserts langs de straat”, legt Buttiens uit.
© Smooksjuur
In tijden van corona besloot de chef en cateraar het over een andere boeg te gooien. Zijn automaat draaide op volle toeren, maar in de wintermaanden besloot hij een winterbarbecue voor zijn huis te organiseren. Dat kende zo’n succes dat hij het initiatief dit jaar herneemt. “Je kan verschillende pakketten bestellen, zoals de mixed grill (44 euro/2 pers.), een Amerikaans pakket (27,5 euro p.p.), een zeevruchtenpakket (27 euro p.p.) en meer. Alles wordt ter plaatse vers gebakken en neem je warm mee naar huis.”
© Smooksjuur
Ondertussen opende Marco ook het Smookwienkelke in de voormalige woning van zijn grootouders, waar ook ooit een café was. Je kan er luxe belegde broodjes met zelfgemaakte sausen en (biologische) streekproducten (8 euro) afhalen. Of je kan er terecht voor wekelijks wisselende gerechten (gemiddeld 10 euro p.p.), van Ardeens varkenshaasje tot wok beef teriyaki.
Smooksjuur, Hasseltsesteenweg 140 in Kortessem. Het Smookwienkelke is open van wo t.e.m. vrij 10 tot 17 uur en op di en za 10 tot 15 uur. Daarbuiten kan je ook terecht aan de automaat. De winterbarbecue vindt plaats op 15, 16 en 17/12. Je kan tot de dag zelf de verschillende vleespakketten bestellen. Info: www.smooksjuur.be
© Smooksjuur
© Smooksjuur
Hoofdpunten
Collega’s van overleden Omar zetten steunactie op touw voor pasgeboren zoontje
Milk Inc.-lid ziet reünie zitten, en het is niet Linda: “Dat Regi me maar snel belt”
Actiegroep waarschuwt inwoners voor hoge windturbines Maaseik: “We moeten dit tegenhouden”
Southampton laat Onuachu (nog) niet los: spannende slotdag van wintermercato in Genk
Beste van Plus
Lees meer
Takeaway tip: in Tongeren vind je sinds kort een stukje Italië: “Alleen het allerbeste voor mijn klanten”
GEPROEFD. Een hip, maar sfeervol volkscafé: Hasselt heeft nieuwe bistrobar voor bon-vivants
Waar eet … Arno van ‘Regi Academy’? “Alsof je langs Route 66 een Amerikaanse burger bestelt”
Perfect aperitiefje voor buiten: een kruidige koffie met extra kick voor koude dagen