Themabeeld. ©  Shutterstock

Nederlanders krijgen 2 jaar cel voor dealen in Pliniuspark in Tongeren

Tongeren -

Twee Nederlanders krijgen 2 jaar cel en 12.000 euro boete voor het dealen van drugs in het Pliniuspark in Tongeren. Volgens een van de dealers kwam hij gewoon een boek lezen in het park.

Shauni Deferm

Het dossier werd opgestart nadat een druggebruiker begin dit jaar betrapt werd met heroïne en een 22-jarige Rotterdammer verklikte als zijn dealer. De transacties vonden volgens de afnemer meestal plaats in het Pliniuspark in Tongeren. De inspecteurs zagen later tijdens een observatie aan het park met eigen ogen hoe de twintiger er zijn handeltje uitbaatte. “De politie wilde hem arresteren, maar hij zette het op een lopen en gooide tijdens zijn vlucht drugs weg. Uiteindelijk kon hij toch gevat worden”, aldus de Tongerse procureur tijdens de behandeling van de zaak.

De Nederlander ontkende met klem en hield ook voor de Tongerse rechter vol dat hij er niets mee te maken heeft. “Ik ben met het openbaar vervoer vanuit Rotterdam naar Tongeren gekomen. Waarom? Zomaar, als toerist. Ik wilde de stad eens bezoeken en in het park een boek lezen”, klonk zijn uitleg.

Buurtonderzoek

Tijdens het buurtonderzoek werd de Nederlandse twintiger echter herkend door een frituuruitbater die hem enkele weken voordien al eens als klant had opgemerkt. “Hij was er die dag met nog een andere man. Op basis van camerabeelden hebben we dan ook de tweede verdachte kunnen identificeren als heroïnedealer in Tongeren. Hij gaf de feiten toe en stelde dat hij vanuit Nederland via sociale media opdrachten kreeg om de drugs te verhandelen. Wie zijn opdrachtgever was, wist hij niet”, zo sprak de aanklager.

De Tongerse rechter veroordeelde de twee dealers elk tot celstraffen van twee jaar en geldboetes van 12.000 euro. In totaal werd er een bedrag van 22.800 euro verbeurd verklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer