Themabeeld. — © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS
Dure gemeenten kunnen gronden weer voorbehouden voor eigen inwoners
In gemeenten met hoge vastgoedprijzen kunnen lokale besturen binnenkort financieel tussenkomen om kavels of woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente. Daarvoor heeft de Vlaamse regering een nieuw ontwerp van decreet ‘Wonen in eigen streek’ (WIES) uitgewerkt. De maatregel is onder meer gericht op de Vlaamse Rand.
Volgens minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) en minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is het de bedoeling om “een dam op te werpen tegen sociale verdringing” in dure gemeenten waar mensen die er opgegroeid zijn moeilijk een eigen woning kunnen verwerven. Volgens de ministers gaat het om “een prangend probleem” dat zich onder meer in de Vlaamse Rand voordoet.
Alleen de duurste Vlaamse gemeenten en enkele steden krijgen de mogelijkheid om het voorrangsbeleid te voeren, waarbij ze voor 50 tot 100 procent financieel kunnen tussenkomen in het grondaandeel van de woning. Kopers moeten aan drie voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen: minstens vijf opeenvolgende jaren in de afgelopen tien jaar zijn ingeschreven in de betrokken gemeente of een Vlaamse buurgemeente, nog geen vastgoed bezitten en een loon hebben onder een nog te bepalen grens.
Twintig jaar in wonen
Wie via het systeem een huis koopt, moet er de eerste twintig jaar zelf in wonen. Kopers die hun WIES-grond of -woning overdragen, moeten de financiële tussenkomst terugbetalen aan de gemeenten, die ook een voorkooprecht hebben.
Het Grondwettelijk Hof vernietigde in 2013 al een eerder WIES-decreet. De Vlaamse regering maakt zich sterk dat het nieuwe voorrangsbeleid werkt met “objectieve criteria”.
Hoofdpunten
Collega’s van overleden Omar zetten steunactie op touw voor pasgeboren zoontje
Drie gewonden, onder wie één in levensgevaar, bij mesaanval in Brussels metrostation
Jack Vamp & The Castle of Creep, Isaac Roux en Mayorga zijn De Nieuwe Lichting 2023
Eerste eiken koppel van België woont in Houthalen-Helchteren: Angeline en Eduard zijn 80 jaar getrouwd én nog altijd even verliefd
Beste van Plus
Lees meer
Gevonden menselijke romp in Deurne nog niet geïdentificeerd, slachtoffer vermoedelijk vlak bij vindplaats vermoord
Het overkwam Birgit Van Mol en Lisbeth Rillaerts op de Kastaars: wat als iemand dezelfde outfit draagt op een feestje?
Drie gewonden, onder wie één in levensgevaar, bij mesaanval in Brussels metrostation
Waarom drie luiaards hun tussenlanding in Luik niet overleefden