© via REUTERS
Duizenden Chinezen trekken opnieuw de straat op tegen zerocovidbeleid, BBC-reporter opgepakt
Honderden mensen zijn zondag in Peking, Shanghai, Wuhan en andere steden de straat op getrokken om te protesteren tegen de verregaande lockdowns, een zeldzame manifestatie van vijandigheid tegen het bewind van president Xi Jinping en zijn draconisch zerocovidbeleid dat sinds bijna drie jaar toegepast wordt.
Vermoedelijk is een westerse journalist opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-reporter Edward Lawrence. In een via Twitter verspreide video is te zien hoe hij door een viertal politieagenten tegen de grond wordt gewerkt en in de boeien geslagen. Op een andere video loopt hij in handboeien voorbij, begeleid door twee agenten. Te horen is hoe hij in het Engels roept: “Bel onmiddellijk het consulaat!”
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Eindeloze, plotse en massale lockdowns om het minste covidgeval op te sporen, systematische quarantaine in kampen en bijna dagelijkse PCR-testen om toegang te krijgen tot de publieke ruimte: de Chinese bevolking ergert er zich steeds meer aan. De ontevredenheid wordt nog aangewakkerd door verscheidene gemediatiseerde zaken waarin de hulpdiensten vertraging zouden hebben opgelopen door de coronabeperkingen, met fatale gevolgen.
Zondagavond botste de politie in Shanghai op groepen protestbetogers in het centrum van de stad toen ze deelnemers van een eerdere betoging probeerde weg te sturen, zo werd ter plaatse vastgesteld. In een video die op de sociale netwerken werd verspreid, is een menigte te zien die eerder op de dag “Xi Jinping, treedt af! CPC (Communistische Partij van China), ga weg!” scandeerde.
© AFP
De politie had betogers ‘s morgen uiteengedreven, maar in de namiddag kwamen op dezelfde plaats weer honderden mensen samen, vertelde een ooggetuige. Sommige betogers staken een wit blad papier op als symbool voor de censuur.
Zondagavond kwamen ook tussen de 300 en 400 mensen bijeen op de oever van een rivier in Peking, waarbij sommigen riepen dat “we allemaal mensen van Xinjiang zijn!”, meldden journalisten van het Franse persbureau AFP ter plaatse. De betogers zongen de nationale hymne en luisterden naar toespraken, terwijl op de andere oever van de rivier een rij politiewagens stond te wachten.
Honderden betogers stapten voorts door de straten van Wuhan om te protesteren tegen de coronabeperkingen, zo bleek uit livestreams op sociale netwerken. In deze stad werd bijna drie jaar geleden het eerste geval van COVID-19 wereldwijd ontdekt.
© EPA-EFE
Hoofdpunten
“Wie praat, die gaat”: daders laten boodschap achter na aanslag bij huis in Eisden
Twee spoorlopers proberen op trein te stappen in station van Schulen, maar machinist laat hen staan
Maaseik ligt (nog niet) wakker van de hoge windmolens langs de Markt
Houthalense voetballer Omar (33) onverwacht overleden: “Twee weken geleden werd hij papa”
Beste van Plus
Lees meer
‘Scorpion’, de speciale politie-eenheid die onder vuur ligt sinds de gewelddadige dood van Tyre Nichols
Voormalig NAVO-generaal Petr Pavel op weg naar winst bij Tsjechische presidentsverkiezingen
Rome onderhandelt exclusief met Lufthansa over belang in luchtvaartmaatschappij ITA
Politie grijpt in bij grootschalig klimaatprotest op Nederlandse snelweg