Rust keert terug na rellen in Brussel tijdens België-Marokko: auto’s vernield en tiental arrestaties

In Brussel zijn een tiental mensen opgepakt na zware rellen in het centrum van de stad. Die braken uit nadat Marokko won van België op het WK in Qatar. De politie werd bekogeld en er werden onder meer deelsteps en een auto in brand gestoken. Intussen is de rust weer teruggekeerd in de hoofdstad. Ook in Antwerpen waren er opstootjes tussen relschoppers en de politie, op het Kiel werd het waterkanon ingezet.

Amaury Michaux, wver

De Brusselse politie had zich voorbereid op mogelijke rellen naar aanleiding van de WK-wedstrijd tussen België en Marokko, die met een 0-2 nederlaag voor België eindigde. Voor de start van de match werd in de buurt van het Zuidstation al met vuurwerk gegooid. Tijdens de wedstrijd liep de situatie helemaal uit de hand op de Anspachlaan en de Brusselse Kleine Ring.

Sommige relschoppers gooiden volle flessen drank of vuurwerk naar mensen, anderen braken straatmeubilair af. Er werden ook brandjes gesticht. Verschillende steps zijn in vlammen opgegaan en één exemplaar is in de voorruit van een auto gegooid. Ook de wagen van een cameraploeg van de openbare omroep werd bekogeld.

De politie heeft een tiental administratieve arrestaties en één gerechtelijke aanhouding verricht. Bij het bekijken van de videobewakingsbeelden konden andere verdachten worden geïdentificeerd. Zondag rond 19 uur was de rust teruggekeerd in het stadscentrum van Brussel, maar ook in de wijk Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek, het Paviljoenplein in Schaarbeek en het Barraplein in Anderlecht, waar ook ordeverstoringen plaatsvonden. “In de betrokken sectoren blijven preventieve patrouilles ter plaatse. Het verkeer op de Zuidlaan en in de Hallepoorttunnel is heropend”, zegt Ilse Van de keere, woordvoerder van de politiezone.

(Lees verder onder de foto)

©  BELGA

Vooral jongeren uit de Marokkaanse gemeenschap provoceerden. “Wij willen gewoon feestvieren, maar de politie laat ons niet doen, dus dat geeft spanning”, legt Mohammed (24) uit aan onze verslaggever ter plaatse. Zij voelt de spanning oplopen en ziet hoe jongeren en politie een kat-en-muisspel spelen op en rond de Anspachlaan. De politie spuit met pepperspray en probeert de jongeren uit elkaar te drijven.

Op de Zuidlaan werden vuilniszakken in brand gestoken. Een aanhangwagen werd op zijn kop geduwd. Buurtbewoners kwamen tussenbeide en probeerden op te ruimen en brandjes te doven: “Ils sont fous”, zo klonk het. De politie slaagde er rond 18 uur in om de relschoppers verder van het centrum te drijven. Toen werd duidelijk wat een spoor van afval en vernieling ze achterlieten.

(Lees verder onder de foto)

©  BELGA

Metro- en premetrostations gesloten

Als gevolg van de rellen werden in totaal zes metro- en premetrostations in Brussel niet bediend door de MIVB. Vooral in het centrum van Brussel en aan de Zuidwijk, maar ook in Molenbeek werden ondergrondse stations op bevel van de politie afgesloten. Ook bovengronds ondervond het openbaar vervoer zondagavond hinder.

“Om 15.22 uur hebben tientallen mensen, van wie sommigen met een bivakmuts, de confrontatie gezocht met de ordediensten”, zegt Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “Er werd pyrotechnisch materiaal gebruikt en met projectielen gegooid”, zegt ze. Aan het kruispunt van de Woeringenstraat en de Lemonnierlaan stond ook een container in brand.

Auto met inzittenden omsingeld

Volgens de woordvoerder werd ook een verkeerslicht vernield en werd een auto met inzittenden omsingeld op de Lemonnierlaan. Een journalist raakte door vuurwerk ook gewond aan het gezicht. “Er is dan besloten om over te gaan tot een politie-interventie, met de inzet van een waterkanon en traangas”, luidt het.

Via Twitter veroordeelt burgemeester Philippe Close de rellen, en raadt hij supporters af om naar het centrum te komen. Hij laat weten dat hij de politie de opdracht heeft gegeven tot de administratieve arrestatie van de relschoppers.

“Ik veroordeel ten strengste de incidenten die zich deze namiddag hebben voorgedaan”, aldus Close . “De politie is al hard opgetreden. Ik raad supporters dus af om naar het centrum te komen. De politie doet er alles aan om de openbare orde te bewaren”, klinkt het. “Ik heb hen ook gevraagd om over te gaan tot administratieve arrestaties van de relschoppers”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt het “bedroevend om te zien hoe enkelingen misbruik maken van de situatie om rel te schoppen”. In een tweet bedankt ze de politiediensten, die volgens haar “alles in het werk stellen om hier een einde aan te maken, en die er de komende dagen alles aan zullen doen om de relschoppers te identificeren”.

Ook Alexander De Croo veroordeelt de rellen. “Voetbal moet een feest zijn”, aldus de premier, die op de terugweg is van een bezoek aan Oekraïne. Hij benadrukt dat het geweld ongepast is.VRT-journalist Riadh Bahri tweet vanuit zijn woning: “Traangas in mijn straat. Net een vrouw en huilende peuter laten schuilen in de gang. De lucht hangt vol, ogen pieken nog maar wanneer je de venster opent. De politie stelt zich op alsof het een belegering is.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Omdat er vooraf al gevreesd werd voor rellen was de politie massaal ter plaatse, vooral ter hoogte van de Beurs, waar ook een deel van Winterpret (de kerstmarkt) staat. Heel wat hutjes van die kerstmarkt lijken intussen al gesloten en er worden extra agenten opgesteld in de omgeving om te vermijden dat amokmakers naar daar kunnen trekken. Ook een aantal cafés hadden beveiligingsmaatregelen genomen. De Falstaff, dat in de zomer na de passage van hooligans met flink wat schade zat, en Les Brasseurs bijvoorbeeld.

Ook in het centrum van Rotterdam is zondag onrust ontstaan. De Nederlandse politie spreekt van een groep van ongeveer vijfhonderd supporters. Er wordt onder meer met vuurwerk en glas naar de politie gegooid. De Mobiele Eenheid van de Nederlandse politie grijpt in en voert charges uit tegen de relschoppers.

©  REUTERS

©  EPA-EFE

©  gianni barbieux

©  Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer