©  REUTERS

Manifestaties in Bolivia na vijf weken opgeschort: betogers krijgen gevraagde volkstelling

Na vijf weken van aanhoudende antiregeringsprotesten in Santa Cruz, bolwerk van de rechtse oppositie en de economische motor van Bolivia, zijn de manifestaties zaterdag opgeschort. De regio krijgt een door haar gevraagde volkstelling.

gjsBron: BELGA

Santa Cruz vindt dat het wordt benadeeld door een verouderde volkstelling van meer dan tien jaar geleden. Die wordt gebruikt om de verdeling van de zetels in het parlement en de overheidsmiddelen te berekenen.

Demonstranten eisten met aanhoudende en soms gewelddadige protesten dat een nieuwe volkstelling tegen 2023 zou worden uitgevoerd, terwijl de regering meende dat pas in 2024 aan de technische voorwaarden daarvoor wordt voldaan. Volgens Santa Cruz zou de telling daardoor te laat komen voor de presidentsverkiezingen van 2025.

Volkstelling

Zaterdag keurde het lagerhuis van het Boliviaanse parlement uiteindelijk een wetsontwerp goed dat in een nieuwe volkstelling in maart 2024, een herverdeling van de economische middelen en een herverdeling voor de verkiezingen voorziet. De tekst gaan nu naar de Senaat.

De leider van het burgercomité van Santa Cruz, Romulo Calvo, kondigde daarna aan dat er een pauze komt in de protesten, waarbij “we de stakingen en blokkades opheffen, zonder onze strijd te staken”. Hij verklaarde dat het om een “historische dag” ging omdat “de democratie heeft gewonnen”.

Bij de protesten in Santa Cruz zijn volgens de autoriteiten zeker vier doden en tientallen gewonden gevallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer