Bart Swings aan het trainen in Thialf, niet enkel zijn thuisbasis maar ook die van de Nederlandse toppers. ©  niels de vries

Help, schaatstempel Thialf dreigt te verdwijnen (en daardoor ook schaatsseizoen 2023)

Thialf, de schaatstempel van Nederland en een van de bekendste ijsbanen ter wereld, dreigt te verdwijnen. Dringend gezocht: 1 miljoen euro. Iemand kandidaat, de Nederlandse regering bijvoorbeeld? “Zonder steun is sluiting onvermijdelijk.”

Hans Jacobs

De torenhoge energiekosten eisen hun tol. In 2023 moet immers een nieuw energiecontract worden afgesloten, met onvermijdelijk duurdere rekeningen dan de huidige tarieven. Minne Dolstra, directeur-bestuurder van Thialf, ziet het niet meer zitten en schreef een open brief aan de Nederlandse overheid. “Zonder steun is sluiting onvermijdelijk, en er is geen enkele garantie dat het schaatsseizoen zal kunnen worden afgewerkt”, zo schrijft interim-directeur Minne Dolstra in een open brief, gericht aan de regering.

Nochtans kan Thialf al op steun rekenen, want niet voor het eerst zit de ijstempel in slechte papieren en dreigt de sluiting. Vorig jaar zetten Sven Kramer en Ireen Wüst, de grootste Nederlandse schaatsers aller tijden, zich in voor de goede zaak, en met succes: er kwam 1 miljoen per jaar van de regering, tot 2026.

Dat blijkt dus niet genoeg door de (toen nog) onverwachte stijging van de energieprijzen. Er dreigt een tekort van meer dan 1 miljoen euro.

Ook de toekomst van andere Nederlandse ijsbanen is in gevaar, maar Thialf is het paradepaardje, waar al heel veel geld werd ingepompt. In de plek in Heerenveen hebben de Nederlandse toppers hun thuisbasis, net als olympisch kampioen Bart Swings, die enkele jaren geleden vlakbij de ijsbaan een appartement huurde. Begin maart 2023 vindt onder meer het WK afstanden plaats in Thialf.

In Thialf namen boegbeelden Ireen Wüst en Sven Kramer afscheid. Beiden sprongen in de bres voor steun voor Thialf, maar die volstond niet. ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer