©  BELGA

Dit is onze vermoedelijke elf tegen Marokko: Martinez verrast met tactische wijziging, wie is het slachtoffer?

Om snelheid bij Marokko te counteren, kiest bondscoach Roberto Martinez verrassend genoeg voor een viermansdefensie. Leander Dendoncker lijkt als zeker zijn basisplaats te verliezen op die manier, ook Tielemans moet vrezen.

Ludo Vandewalle in Doha

De bondscoach geeft naar eigen zeggen aan de spelers ook pas drie uur voor de aftrap de opstelling vrij. Als dat klopt, is het ook voor hen nog nagelbijten. Niet voor allemaal natuurlijk want er zijn nog zekerheden.

Zo staat Thibaut Courtois behoudens ziekte zeker in doel. De achterste drie leken ook een zekerheid, maar zondagochtend werd aan onze redactie bevestigd dat Martinez met vier man achterin zal spelen. Dat betekent Leander Dendoncker, die nu wel de concurrentiestrijd tegen Zeno Debast lijkt te hebben gewonnen, uit de ploeg verdwijnt. Centraal worden Toby Alderweireld en Jan Vertonghen herenigd. De enige reden om de recordinternational eruit te zetten is dat de bondscoach zou vrezen dat hij geen drie wedstrijden op acht dagen aankan. Bij Anderlecht liep hij met dat drukke programma al een keer een lichte blessure op. In dat geval komt Arthur Theate in beeld.

Wie er dan op de backs zal spelen tegen Marokko, is nog even afwachten. Meunier op rechts en Castagne op links is een plausibele optie, al kan Martinez ook kiezen voor de linksvoetige Theate als echte linksachter.

  Middenveld

  Axel Witsel kreeg wat kritiek te verwerken na Canada maar is doorgaans de eerste die de bondscoach op zijn papiertje zet. Wie komt er naast hem te staan? Dat is de grote vraag. Er is een luide roep om Amadou Onana maar aanvoerder Eden Hazard betrok op de persconferentie Youri Tielemans in zijn tactische bespiegeling van hoe de Belgen het tegen Marokko zou moeten aanpakken. Hans Vanaken is ook een mogelijkheid, al kan die ook op de positie achter de spits terechtkomen.

  Maar er is natuurlijk ook de sterke invalbeurt van Onana die energie toevoegt. Soms wat te veel waardoor de kans op een rode kaart wel groter is. Hij staat al met een gele kaart achter zijn naam. Bij een volgende is hij geschorst. Desondanks lijkt Martinez gehoor te geven aan de lokroep om de rijzige middenvelder een kans te geven, Tielemans verdwijnt zo uit de ploeg.

  Op de linksbuiten is Eden Hazard een zekerheid. De bondscoach laat er geen twijfel over bestaan dat de aanvoerder zal starten. Het volgende vraagteken is de rechterwinger. Zou Martinez Yannick Carrasco al na één mindere match opofferen? Tegen Egypte was de Atlético-speler nog bij de beteren. Als Carrasco naar de bank verdwijnt, kan Kevin De Bruyne vanop rechts spelen. Al lijkt het logischer dat de Man City speler in het driemansmiddenveld terechtkomt. Leandro Trossard en Thorgan Hazard zijn ook een mogelijkheid.

  Michy Batshuayi is ook na zijn povere partij woensdag een zekerheid in de spits.

  Verwachte opstelling: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vertonghen, Castagne - Witsel, Onana, De Bruyne - T. Hazard, Batshuayi, E. Hazard