De zesdejaars van juf Julie waren bijzonder ijverig © Toon Royackers

Wie wil helpen 4.400 bomen planten op de Teut?

Zonhoven -

Wie wil kan zaterdag 26 november van 9 tot 12 uur helpen om natuurgebied ‘de Teut’ in Zonhoven nog een stuk groter te maken. De gemeente wil er samen met het Agentschap Natuur en Bos één hectare extra bos planten.

In totaal gaat het om 4.400 inheemse bomen. En daarvoor is natuurlijk heel wat hulp nodig. Vrijdag stroopten alvast 210 vlijtige Zonhovense leerlingen de mouwen op, om mee te helpen met de plantactie. “We willen in het licht van de huidige klimaatopwarming het goede voorbeeld geven,” zegt burgemeester Johny De Raeve (Open VLD). “We maken van de jongste generatie onze klimaatambassadeurs.”

Toch zijn er de voorbije jaren juist ook bomen gekapt op de Teut. Is het kappen en vervolgens weer planten van bomen dan niet tegenstrijdig? Volgens boswachter Jan Wellekens van de Teut alvast niet. “Er zijn inderdaad naaldbomen gekapt die hier destijds zijn aangepland in functie van de steenkoolmijnen. We doen die geleidelijk weg om zo onze natte veengebieden op de Teut meer kans te geven. Het is minder bekend: maar de Teut is heel belangrijk om het water op te houden. Het werkt als een soort spons, die er voor zorgt dat er elders geen wateroverlast kan ontstaan. Tegelijk slaan die veengronden meer schadelijk CO2 op dan de naaldbomen die we verwijderen. Het geheel is dus winst voor de natuur, zeker als je weet dat er ook zeldzame planten groeien op die veengronden.”

Tegelijk moeten de verdwenen naaldbossen elders weer gecompenseerd worden. “Er worden netto meer bomen aangepland,” benadrukt ook schepen van leefmilieu Frederick Vandeput (Open VLD). “Vorig jaar zijn we begonnen met ons eerste toekomstbos met 11.000 bomen. Deze keer doen we er een tweede bos bij van 4.400 bomen. En zoals gezegd: met het herstellen van veengebied voorkomen we ook wateroverlast op plaatsen waar bewoning is.”

Zaterdag 26 november tussen 9 en 12 mag iedereen die dat wilt komen helpen. Je vindt het nieuwe bos aan de Krijnswijerweg, een zandstraat in het verlengde van de Grote Hemmenweg. Wie komt helpen krijgt ter plaatse een drankje. Het is wel handig om stevig schoeisel mee te nemen.

  TR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer