© JLi

Zot van Harry Potter: Remo uit Houthalen bouwt Zweinstein in zijn kelder

Houthalen-Helchteren -

De kelder van Remo Palverso (75) uit Houthalen-Oost puilt uit met kastelen uit de Harry Potterfilms. Alles in triplex op schaal 1/20.

“Na het zien van de eerste film ben ik alle boeken beginnen kopen. Ik was zo onder de indruk van het kasteel op de rotsen, dat het begon te kriebelen om er zelf iets mee te doen. Dus kroop ik 14 jaar geleden in mijn kelder en ben ik aan de slag. Ik wilde de Harry Potter-wereld zo levensecht als mogelijk en tot in de kleinste details nabouwen. De grote stukken zaag ik op maat met een cirkelzaag en de kleine met een wipzaag. De glasramen zijn van plexiglas. De kleine prulwerkjes, zoals de lampionnetjes en meubels, maak ik met mijn 3D-printer. Terwijl ik de films bekijk - ik heb ze allemaal al zeven keer gezien - neem ik foto’s van de kastelen. Daarna teken ik alles uit op computer en kruip ik in mijn atelier. Zo is stilaan alles gegroeid tot deze sprookjeswereld hier in de kelder.”

Ook de binnenkant ziet er levensecht uit. ©  rr

Het is niet alleen de buitenkant die de moeite loont, ook het complete interieur is indrukwekkend nagemaakt, zoals tafels en stoelen, bedden. Zelfs het toilet en de bibliotheek van Harry Potter kun je erin bewonderen. Remo kent ook iets van elektriciteit, want in elk kasteel branden lichtjes en de trappen kunnen ronddraaien, net als in de film. Twee kastelen zijn al volledig afgewerkt, maar er staan nog verschillende bouwsels in de steigers.

Alles is demonteerbaar, hoewel de stukken nog nooit de kelder zijn uit geweest. “Weinig mensen hebben dit gezien. Ik schep niet graag op met mijn werk”, zegt Remo. Auteur J.K. Rowling zou nochtans verstomd staan.  (jli)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer