Rudi Schols: “Bij het opendoen van de deur van mijn bestelwagen zag ik meteen dat ze alle waardevolle machines die niet te zwaar of te heet zijn hebben meegenomen.” © Chris Nelis

Vijf bestelwagens leeggeroofd in straal van 500 meter in Termien: “Gaatjesboorder”

Genk -

In een straal van amper 500 meter is dinsdagnacht in Termien zeker in vijf bestelwagens ingebroken. De dieven hadden het vooral gemunt op elektrisch gereedschap.

Schrijnwerker Rudi Schols uit De Wilgen is één van de slachtoffers. “We waren net op terugweg van enkele dagen verlof toen ik van onze buurman een bericht kreeg. Hij schreef dat ze in zijn bestelwagen hadden ingebroken”, zegt Schols. “Ik maakte mij meteen ongerust. Maar thuis zag alles rond mijn bestelwagen, die voor de deur stond, normaal. Tot ik de deur met de sleutel wilde openen. Die ging er niet in. Pas toen ik goed keek zag ik dat er door het slot was geboord. Toen de deur openging, werd duidelijk dat ik ook prijs had. Alle waardevolle machines die niet te heet of te zwaar waren hadden ze meegenomen. De grote toestellen lieten ze staan.”

Schols is niet de enige die, vermoedelijk, dezelfde bende in de bestelwagen kreeg. Ook in De Schom, de Rakestraat en de Buntgrasstraat hebben de dieven toegeslagen. Opmerkelijk is dat het veelal om uiteindes of doodlopende straten gaat.

“Op camerabeelden zien we ’s nachts een wagen met gedoofde lichten onze straat inrijden en even later weer vertrekken.”

Bende

“Mijn bestelwagen stond op ons terrein”, zegt tuinaanlegger Willy Hansen. “Ze moesten minstens vijftig meter te voet wandelen om er te geraken. Ze deden dan de achterkant van de bestelwagen open. Niet gemakkelijk, want de aanhangwagen stond er nog voor. Alles wat ze konden dragen haalden ze eruit. Een betonzaag van zo’n tweeduizend euro, een kettingzaag van meer dan duizend euro en nog heel wat andere toestellen ben ik kwijt. Ook heel wat andere buurtbewoners zijn slachtoffer van de dieven. Ja, er zijn camerabeelden. Zo hebben we videofragmenten waarop te zien is dat een stationwagen ’s nachts met gedoofde lichten onze straat inreed. Het voertuig stond iets meer dan twee minuten stil voor onze poort en vertrok dan weer met gedoofde lichten. We vermoeden dat de dieven toen op verkenning waren. Er zijn nog beelden waarop in de nacht van de diefstallen om 3.38 uur een bestelwagen te zien is. Dat is een vreemd uur, maar we zijn niet zeker dat het om de dieven gaat. Mogelijk is het een samenwerking geweest waarbij de gestolen buit vanuit de stationwagen werd overgeladen naar de bestelwagen. Het blijft een vermoeden natuurlijk. In ieder geval is de omgeving heel goed verkend geweest, anders kan je niet in een nacht op zoveel plaatsen toeslaan.”(cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer