Themabeeld ©  AFP

Eerste officiële lijfstraffen in Afghanistan sinds nieuw talibandecreet

In Afghanistan hebben veertien mensen woensdag zweepslagen gekregen nadat zij waren veroordeeld voor zedenmisdrijven en diefstallen. Dat meldt een plaatselijke ambtenaar. Het gaat om de eerste officiële geselingen sinds de taliban midden november opdroeg alle aspecten van de sharia opnieuw toe te passen, met inbegrip van lijfstraffen.

Bron: BELGA

In totaal kregen drie vrouwen en elf mannen elk maximum 39 zweepslagen, aldus Qazi Rafiulla Samim, hoofd van informatie en cultuur in de oostelijke provincie Logar. De lijfstraffen werden niet in het openbaar uitgevoerd. 

Op 13 november had talibanleider Hibatullah Akhundzada rechters bevolen alle aspecten van de islamitische wet opnieuw toe te passen, waaronder openbare executies, steniging en amputaties van ledematen. Sinds de machtsovername door de taliban, in augustus vorig jaar, circuleren op sociale media wel al beelden van “onofficiële” geselingen. 

Tijdens het eerste bewind (1996-2001) voerden de talibanstrijders ook al regelmatig publieke straffen uit, waaronder geselingen en executies in het nationale stadion.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer