GEMEENTERAAD. Zonhoven wil 300 laadpalen voor elektrische auto’s

Zonhoven
Toon Royackers

300 laadpalen: De gemeenteraad gaf groen licht om het klimaatpact dat de gemeente is aangegaan verder uit te werken. Oppositieraadslid Inge Becks (Vooruit) vroeg zich wel af wat de gemeente dan concreet gaat doen voor het milieu. “Het is een uitgebreid plan”, zegt schepen Frederick Vandeput (Open Vld). “We leggen bijvoorbeeld zonnepanelen op onze openbare gebouwen, we planten extra bomen, we zijn koploper in het plaatsen van ledverlichting en we plannen op termijn 300 laadpalen voor elektrische auto’s.” Raadslid Steven Reynders (Groen) vroeg zich af waar die palen gaan komen. Volgens schepen Vandeput komen ze onder meer aan het vernieuwde Kerkplein. “Maar we kijken ook naar de privé, naar bijvoorbeeld warenhuizen die ze op hun parkings kunnen installeren.”

Woonuitbreidingsgebied: Jean-Paul Briers (Vlaams Belang) vraagt zich af hoe het zit met de woonuitbreidingsgebieden in Zonhoven. “De Vlaamse overheid hanteert nu striktere regels. “Bouwen in die reservegebieden wordt moeilijker.” Schepen Vandeput liet weten dat het effectief de bedoeling is om openbare ruimte te sparen. “Precies daarom staan we al een verdichting toe in het dorpscentrum, met hogere gebouwen. Zo kunnen we elders het landelijke karakter vrijwaren.”

Vuurwerk: Steven Reynders (Groen) vroeg of de gemeente toch niet een vuurwerkverbod kan invoeren op nieuwjaarsnacht. “We zien dat meer gemeenten dit doen. Vuurwerk is immers onveilig, slecht voor het milieu en voor dieren.” Burgemeester Johny De Raeve (Open Vld) wees erop dat Groen in 2020 mee de politiecodex heeft goedgekeurd. “Daarin stellen we dat vuurwerk in de nacht van oud op nieuw is toegelaten van 23 uur tot 1 uur.” Volgens Reynders is het echter nuttig het reglement opnieuw te bekijken. “Zeker voor knalvuurwerk en vuurpijlen.”  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer