©  atb/blg

Yanina Wickmayer ontsnapt aan celstraf via minnelijke schikking, vader kan die niet betalen en moet opnieuw voor rechter verschijnen

Leuven, Diest -

Tennisster Yanina Wickmayer treft een minnelijke schikking van 6.000 euro over bouwovertredingen in haar landhuis. Eerder riskeerde ze een monsterboete van 900.000 euro en zelfs een gevangenisstraf. Na een jarenlange saga met drie zittingen en meerdere gerechtelijke blunders, komt de zaak uit 2012 aan een einde voor de tennisster. Haar vader, die de minnelijk schikking niet kan betalen, mag volgend jaar nog eens verschijnen voor de rechtbank.

Sam Coremans

Het verhaal rond landhuis De Biesthoeve in Diest begon al in 2012. Toen breidden de Wickmayers hun domein fors uit. Ze vergrootten het pand met een bijgebouw en plaatsten drie garagepoorten. Daarnaast verhardden ze een deel van het domein met kasseien en rooiden ze een stuk aanliggend natuurgebied. Het Agentschap Natuur en Bos weigerde eerder nochtans een bouwvergunning. Het Agentschap Inspectie RWO (Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed) kwam de verbouwingen snel op het spoor. Dat was het begin van een tienjarige saga voor de familie Wickmayer.

De Wickmayers verantwoorden zich intussen al drie keer voor de correctionele rechtbank. Dat komt door een hele reeks gerechtelijke blunders. In 2017 kregen de Wickmayers nooit een kans om hun kant van het verhaal te vertellen in een ondervraging. Twee jaar later sloeg de rechtbank de bal nog eens mis en werd de zaak opnieuw uitgesteld door procedurefouten.

Gevangenisstraf

In oktober kwam de zaak opnieuw voor in Leuven, waar de rechtbank de minnelijke schikking van 6.000 euro vastlegde. Eerder riskeerde de familie een boete van 900.000 euro, erna bijgesteld tot 420.000 euro. Op de tweede zitting was er zelfs sprake van een gevangenisstraf.

Volgens de rechtbank is “de minnelijke schikking proportioneel met de ernst van de feiten en de persoonlijkheid van beide beklaagden.” Marc Wickmayer verklaart de minnelijke schikking niet te kunnen betalen. Hij moet op 23 oktober voor een vierde keer verschijnen voor de rechtbank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer